CAMINO BANOVINA 2. dan: Petrinja - Prnjavor Čuntićki (19 km)

    Camino 2dan 1

    Drugi dan Camino Banovine pravi je Camino dan. To znači, očekuje vas izazov, 20-tak kilometara napornog hodanja. Možda ćete preskočiti svoje limite, tj. ono što ste mislili da najviše možete. Evo prilike da hodajući zaronite u prekrasne šume. Usput malo razmišljajte o tome zašto ste odlučili hodati ovu Camino rutu. Što vam nedostaje? Što duboko u svojoj nutrini želite pronaći?

     
    Drugi dan Camino Banovine zahtjevniji je od prvog i pružit će vam pravo Camino iskustvo! Očekuje vas 20-tak km hoda od čega je veći dio po planinarskim stazama Hrastovačke gore. Uočite da se radi o gori, ne planini :-)
     
    Ruta započinje u gradskom parku, ispred Crkve svetog Lovre. Izgrađena u kasno-baroknom, odnosno klasicističkom stilu 1780. godine. U vrijeme Domovinskog rata bila je u potpunosti uništena, a nakon rata izgrađena po faksimilu. Od posljedica potresa 28. i 29. prosinca 2020. nastradalo je krovište crkve koje je brzo sanirano. Petrinjski park oblikovan je početkom 19. stoljeća. U perivojnom katastru ističu se vrlo stare lipe (Tilia cordata), tzv. ilirske, za koje su sađene u doba Napoleona, zastupljene su još: platana (Platanus occidentalis), ginkgo (Ginko biloba) – 3 primjerka, katalpa (Catalpa bignonioides), breza (Betula verrucosa), divlji kesten (Aesculus hyppocastanum) i dr.; u središnjem dijelu perivoja uokrug su zasađene jele (Abies alba). Godine 1905. gradski perivoj dobiva ime “Strossmayerovo šetalište”. Uz petrinjsku fontanu u gradskom parku možete vidjeti četiri brončana dječaka koji se pokušavaju popeti na leđa "žaba". Znamo da su ovo kornjače ali o tome se u Petrinji ne raspravlja. Zapamtite da su ovo žabe.
     
    Camino 2dan 12
     
    Na početku ruta prolazi živopisnom Petrinjskom šetnicom uz rijeku Petrinjčicu, kraj njezinih slapova, uz četiri mosta, pod krošnjama lipa. Petrinjci obožavaju ovu stazu! Posljednji od četiri mosta na Petrinjskoj šetnici je tzv. Bolnički most. Nakon mosta put vodi u pravcu Bolnice i Edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ u kojem možete upoznati prirodnu baštinu Sisačko-moslavačke županije otkrivajući neprekinute veze čovjeka i prirode i bogatstvo biološke raznolikosti. Poslije bolnice ruta prolazi pokraj kuća i vikendica, ulazi u listopadnu šumu novom planinarskom stazom sa lijepim izgrađenim mjestima za odmor, sve do ostataka crkve sv. Duha u Hrastovici. Zavjetna crkva sv. Duha se od godine 1526. godine nalazila na 260 metara Hrastovačke gore. Stradala je u velikom požaru 1917. godine. Ruševni ostaci zidina i ulaznog portala odolijevali su zubu vremena sve do prosinačkih potresa s kraja 2020. kada se u cijelosti ovo povijesno svetište urušilo u ogromnu hrpu razbacanog bijelog kamena. Hrastovačka gora čiji obronci se spuštaju do samoga grada, sjeverozapadni je izdanak Zrinske gore. To je jedno od najbogatijih područja Jugoistočne Europe po zalihama pitke vode i šumama pitomog kestena.
     
    Camino 2dan 3
     
    Na putu će vas oduševiti šume, bijele vapnenačke stijene, vinogradi i pejzaži sela Hrastovica koje se prvi put spominje 1272. godine kao posjed Hrastovica u vlasništvu templara, a 1300. kao utvrda (castro Hrastowicha). U Hrastovici su postojale dvije utvrde: jednu je držao zagrebački biskup (od 1292), a drugu obitelj Babonići (oko 1300). Camino ruta dolazi do crkve sv. Bartola, izvora Bartolovac i kuće u kojoj su braća Radić sa svojim istomišljenicima osnovali Hrvatsku seljačku stranku. Planinarskom stazom preko vodovoda kreće se prema planinarskom domu Matija Filjak koji se nalazi na vrhu Hrastovačke gore (415 m). To je velika katnica sa zidanim prizemljem i drvenim katom. Dom je otvoren cijele godine vikendom i praznikom, a opremljen je sa 26 kreveta s madracima, bez posteljine. U dnevnom boravku ima 30 mjesta i u okolici doma još toliko na klupama. Planinarski dom, Vrt osjetila, okoliš i planinarske staze marljivo i redovno održavaju i uređuju članovi Hrvatskog planinarskog društva Zrin Petrinja. Nakon planinarskog doma staza vodi prema starom drvenom vidikovcu, potom kroz sela Gornja Bačuga i Prečanice do Oblaković vrela, tj. Tješnjaka. Asfaltnom cestom dolazi se do Zelene doline, spomen obilježja i sela Hrvatski Čuntić kojim dominira samostan i crkva sv. Antuna Padovanskog, spomenik kulture, čija je gradnja započela 1729. godine.
     
    Camino 2dan kraj
     
    Novouređeni Ekološki centar Vrata Zrinske Gore je odredište na kraju drugog dana Camino Banovine. Smješten u Prnjavoru Čuntićkom, u blizini srednjovjekovnog Čuntić grada. Hostel u sklopu Ekološkog centra nudi 48 kreveta i hranu za goste. Sve je novo, mirisno i super moderno. Hostel je to kakvog nema na Caminu po Španjolskoj! Hostel ima ogroman prostor dnevnog boravka s udobnim namještajem, mini kuhinjom, blagovaonicom, dvoranom za predavanja i izložbenom prostorom s okaminama jakobovih školjaka, stoljetnim simbolom hodočasnika. Savršeno mjesto za završetak drugog dana Camino Banovine!
     

    PREUZMI GPX TRAG 2, DANA RUTE CAMINO BANOVINA

    POGLEDAJ FOTO ALBUM 2. DANA RUTE CAMINO BANOVINA

    POVEZANI TEKSTOVI:

    Camino Banovina - ruta koju možete prehodati u četiri dana

    CAMINO BANOVINA 2. dan: Petrinja - Prljavor Čuntićki (19 km)

    CAMINO BANOVINA 3. dan: Prnjavor Čuntićki - Glina (20 km)

    CAMINO BANOVINA 4. dan: Glina – Topusko (19 km)

     

    SMJEŠTAJ U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI


    Please publish modules in offcanvas position.