atelje logo 300px

  Aktivni građani

  Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

  Pridruži se

  Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  O nama

  Ponedjeljak, 04 Ožujak 2024 00:45

  Preselili smo se! Od danas nas potražite u našem novom uredu u Centru novog života.

  Subota, 17 Veljača 2024 09:22

  Udruga GRAK je u prošloj godini imala 25 volontera koji su 802 sata darovali zajednici, kroz tri volonterska programa. Ne možemo smisliti bolju rečenicu kojom ćemo opisati rad naše udruge. Obzirom...

  Utorak, 24 Listopad 2023 00:12

  Danas smo bili na 2. Regionalnom sajmu kulture razvojne suradnje u Petrinji.

  Četvrtak, 28 Rujan 2023 10:27

  Na početku želim spomenuti da je Petrinja grad koji se ponosi tradicijom lončarstva dugom nekoliko stoljeća. Zahvaljujući nalazištima vrlo kvalitete i nadaleko poznate petrinjske gline, lončarstvo...

  Udruga GRAK i zajednica

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu. Zajedno radimo lokalno, povezujemo se globalno. 

  Udruga Građanski aktivizam - GrAk

  Građani s iskustvom rada u zajednici su se udružili i 2.7.2015. godine osnovali udrugu kojoj su dali ime Građanski aktivizam, skraćeno GrAk. Već se iz samog imena vidi da udruga potiče veći angažman građana u lokalnoj zajednici. Budimo kreatori, a ne promatrači naše realnosti! Naša je zajednica naša odgovornost. Svojim kreativnim i participativnim sudjelovanjem život u njoj možemo učiniti boljim. Ako se slažete, pridružite nam se! 

   

  Vizija, misija i pravci djelovanja

  VIZIJA UDRUGE GRAK:
  Prepoznatljiva i utjecajna organizacija u društveno i kulturno razvijenoj zajednici.

  MISIJA UDRUGE GRAK:
  Osnažiti građane da kreiraju sadržaje koji potiču društveno-kulturni razvoj zajednice.

  STRATEŠKI PRAVCI DJELOVANJA (2020.-2024.)

  Pravac 1: Društveno-kulturni razvoj zajednice

  Građani koji žive u nekoj zajednici najbolje osjete njene potrebe. Kada detektiramo potrebe možemo smisliti kreativne načine djelovanja i izražavanja, kako bi se problemi zajednice riješili ili barem umanjili. Mi smo uočili smo da naša zajednica treba podršku kako bi oživjeli bogatu tradiciju pučke i umjetničke keramike. Također smo kao problem detektirali nedostatak klubova u kojima se naši sugrađani mogu kreativno izražavati i provoditi slobodno vrijeme. Tako je nastao Otvoreni keramički atelje koji smo kasnije preimenovali u Keramički atelje Petrinja. Udruga GRAK vodi ovaj atelje od 2020. godine.

  otvoreni atelje

  Izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom COVID – 19 onemogućile su fizički pristup umjetničkim i kulturnim aktivnostima pripadnicima svih društvenih skupina. U cilju smanjivanja negativnih posljedica osmislili smo online aktivnosti za osobe starije od 54 godine iz Sisačko-moslavačke županije. Prepoznali smo značajan potencijal novih tehnologija za uključivanje ove društvene skupine koja je udaljena od kulturnih ustanova i online sadržaja. Sa suradnicima smo razvili zanimljive online participativne, umjetničke i kulturne aktivnosti usmjerene na socijalno uključivanje i stjecanje znanja i vještina potrebnih za izradu umjetničkih predmeta od keramike. Za više informacija pročitajte kako se provodio naš projekt Keramika 54+ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je financiran kroz poziv „Umjetnost i kultura online“.

  Pravac 2: Povećati građanski aktivizam i osnažiti lokalne udruge

  Aktivni građani su uključeni u različite inicijative i organizacije civilnog društva kako bi sudjelovali u rješavanju problema s kojima je suočena njihova zajednica. Kada govorimo o organizacijama civilnoga društva u Hrvatskoj najčešće je riječ o udrugama. Svaku organizaciju treba  razvijati, kontinuirano i planski. Udruge također trebaju organizacijski razvoj. Članovi se trebaju stalno educirati, analizirati probleme zajednice, pripremati projekte te pratiti trendove i prilike za financiranje pripremljenih projekata. Naravno, tu su u zakonske norme kojih se moramo pridržavati, knjigovodstvene obaveze, razne lokalne, nacionalne i EU strategije itd... Uz sve to treba misliti i na međuljudske odnose unutar organizacija, i naviše od svega, na zajedničku viziju i misiju jer je važno da vidimo jednak put ispred sebe.

  Ovaj portal je upravo rezultat našeg rada na razvoju civilnog društva u Hrvatskoj. Želimo zagovarati aktivno građanstvo pa smo jedan dio portala namijenili upravo besplatnom savjetovanju udruga i onih koji tek planiraju registrirati udrugu. Za više informacija posjetite naš link Savjetovanje udruga

  savjetovanje udruga

  Pravac 3: Poticanje međusektorske suradnje

  Partnerski odnos između javnih tijela i civilnoga društva su kamen temeljac učinkovitog kreiranja javnih politika i održivom razvoju zajednice. Kao primjer našeg rada na oovom polju možemo spomenuti osnivanje saveza petrinjskih udruga Platforma53 i partnerstvo naše udruge u projektu Kultura svima koji je provodio POU Hrvatski dom Petrinja. Unutar tog projekta smo koordinirali rad fokus grupe i proces izrade Pravilnika i kriterija korištenja javnog prostora POU Hrvatski dom. Sudioničko planiranje i upravljanje podrazumijeva aktivno sudjelovanje građana u radu javnih ustanova i participativno upravljanje javnim prostorima.

  platforma53 savez

  KONTAKT

  E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

  Facebook: grakni.HR


  Please publish modules in offcanvas position.