atelje logo 300px

  Aktivni građani

  Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

  Pridruži se

  Kontakt

  Udruga GRAK
  Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Udruga GRAK i zajednica

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu. Zajedno radimo lokalno, povezujemo se globalno. 

  Udruga Građanski aktivizam - GrAk

  Građani s iskustvom rada u zajednici su se udružili i 2.7.2015. godine osnovali udrugu kojoj su dali ime Građanski aktivizam, skraćeno GrAk. Već se iz samog imena vidi da udruga potiče veći angažman građana u lokalnoj zajednici. Budimo kreatori, a ne promatrači naše realnosti! Naša je zajednica naša odgovornost. Svojim kreativnim i participativnim sudjelovanjem život u njoj možemo učiniti boljim. Ako se slažete, pridružite nam se! 

   

  Vizija, misija i pravci djelovanja

  VIZIJA UDRUGE GRAK:
  Prepoznatljiva i utjecajna organizacija u društveno i kulturno razvijenoj zajednici.

  MISIJA UDRUGE GRAK:
  Osnažiti građane da kreiraju sadržaje koji potiču društveno-kulturni razvoj zajednice.

  STRATEŠKI PRAVCI DJELOVANJA (2020.-2024.)

  Pravac 1: Društveno-kulturni razvoj zajednice

  Građani koji žive u nekoj zajednici najbolje osjete njene potrebe. Kada detektiramo potrebe možemo smisliti kreativne načine djelovanja i izražavanja, kako bi se problemi zajednice riješili ili barem umanjili. Mi smo uočili smo da naša zajednica treba podršku kako bi oživjeli bogatu tradiciju pučke i umjetničke keramike. Također smo kao problem detektirali nedostatak klubova u kojima se naši sugrađani mogu kreativno izražavati i provoditi slobodno vrijeme. Tako je nastao Otvoreni keramički atelje koji smo kasnije preimenovali u Keramički atelje Petrinja. Udruga GRAK vodi ovaj atelje od 2020. godine.

  otvoreni atelje

  Izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom COVID – 19 onemogućile su fizički pristup umjetničkim i kulturnim aktivnostima pripadnicima svih društvenih skupina. U cilju smanjivanja negativnih posljedica osmislili smo online aktivnosti za osobe starije od 54 godine iz Sisačko-moslavačke županije. Prepoznali smo značajan potencijal novih tehnologija za uključivanje ove društvene skupine koja je udaljena od kulturnih ustanova i online sadržaja. Sa suradnicima smo razvili zanimljive online participativne, umjetničke i kulturne aktivnosti usmjerene na socijalno uključivanje i stjecanje znanja i vještina potrebnih za izradu umjetničkih predmeta od keramike. Za više informacija pročitajte kako se provodio naš projekt Keramika 54+ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je financiran kroz poziv „Umjetnost i kultura online“.

  Pravac 2: Povećati građanski aktivizam i osnažiti lokalne udruge

  Aktivni građani su uključeni u različite inicijative i organizacije civilnog društva kako bi sudjelovali u rješavanju problema s kojima je suočena njihova zajednica. Kada govorimo o organizacijama civilnoga društva u Hrvatskoj najčešće je riječ o udrugama. Svaku organizaciju treba  razvijati, kontinuirano i planski. Udruge također trebaju organizacijski razvoj. Članovi se trebaju stalno educirati, analizirati probleme zajednice, pripremati projekte te pratiti trendove i prilike za financiranje pripremljenih projekata. Naravno, tu su u zakonske norme kojih se moramo pridržavati, knjigovodstvene obaveze, razne lokalne, nacionalne i EU strategije itd... Uz sve to treba misliti i na međuljudske odnose unutar organizacija, i naviše od svega, na zajedničku viziju i misiju jer je važno da vidimo jednak put ispred sebe.

  Ovaj portal je upravo rezultat našeg rada na razvoju civilnog društva u Hrvatskoj. Želimo zagovarati aktivno građanstvo pa smo jedan dio portala namijenili upravo besplatnom savjetovanju udruga i onih koji tek planiraju registrirati udrugu. Za više informacija posjetite naš link Savjetovanje udruga

  savjetovanje udruga

  Pravac 3: Poticanje međusektorske suradnje

  Partnerski odnos između javnih tijela i civilnoga društva su kamen temeljac učinkovitog kreiranja javnih politika i održivom razvoju zajednice. Kao primjer našeg rada na oovom polju možemo spomenuti osnivanje saveza petrinjskih udruga Platforma53 i partnerstvo naše udruge u projektu Kultura svima koji je provodio POU Hrvatski dom Petrinja. Unutar tog projekta smo koordinirali rad fokus grupe i proces izrade Pravilnika i kriterija korištenja javnog prostora POU Hrvatski dom. Sudioničko planiranje i upravljanje podrazumijeva aktivno sudjelovanje građana u radu javnih ustanova i participativno upravljanje javnim prostorima.

  platforma53 savez

  KONTAKT

  E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

  Facebook: grakni.HR


  Please publish modules in offcanvas position.