Udruga GrAk i zajednica

Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu. Zajedno radimo lokalno, povezujemo se globalno. 

Udruga Građanski aktivizam - GrAk

Građani s velikim iskustvom rada u zajednici su se udružili i 2.7.2015. godine osnovali udrugu kojoj su dali ime Građanski aktivizam, skraćeno GrAk. Već se iz samog imena vidi da udruga potiče veći angažman građana u lokalnoj zajednici. Ako smatrate da vaša uloga nije bitna, to je kriva slika. Budimo kreatori, a ne promatrači naše realnosti! Naša je zajednica naša odgovornost. Svojim kreativnim i participativnim sudjelovanjem život u njoj možemo učiniti boljim. Ako se slažete, pridružite nam se! 

 

Vizija, misija i pravci djelovanja

VIZIJA UDRUGE GRAK:
Prepoznatljiva i utjecajna organizacija proaktivnih građana.

MISIJA UDRUGE GRAK:
Osnažiti građane da kreiraju sadržaje koji potiču društveno-kulturni i gospodarski razvoj zajednice.

STRATEŠKI PRAVCI DJELOVANJA (2020.-2024.)

Pravac 1: Društveno-kulturni i gospodarski razvoj zajednice

Građani koji žive u nekoj zajednici najbolje osjete njene potrebe. Kada detektiramo potrebe možemo smisliti kreativne načine djelovanja i izražavanja, kako bi se problemi zajednice riješili ili barem umanjili. Nakon definiranja potreba, pronalazimo partnere i suradnike, pišemo projekte, pronalazimo sredstva.

Nismo dovoljno jasni? OK, dat ćemo par primjera.

Uočili smo da naša zajednica treba podršku kako bi oživjeli bogatu lončarsku tradiciju. Također smo kao problem detektirali nedostatak klubova u kojima se naši sugrađani mogu kreativno izražavati i provoditi slobodno vrijeme. Napisali smo projekte i pronašli sredstva za djelovanje. Ako želite doznati više, pročitajte kako je nastao Otvoreni keramički atelje.

otvoreni atelje

Izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom COVID – 19 onemogućile su fizički pristup umjetničkim i kulturnim aktivnostima pripadnicima svih društvenih skupina. U cilju smanjivanja negativnih posljedica osmislili smo online aktivnosti za osobe starije od 54 godine iz Sisačko-moslavačke županije. Prepoznali smo značajan potencijal novih tehnologija za uključivanje ove društvene skupine koja je udaljena od kulturnih ustanova i online sadržaja. Sa suradnicima smo razvili zanimljive online participativne, umjetničke i kulturne aktivnosti usmjerene na socijalno uključivanje i stjecanje znanja i vještina potrebnih za izradu umjetničkih predmeta od keramike. Za više informacija pročitajte kako se provodio naš projekt Keramika 54+ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je financiran kroz poziv „Umjetnost i kultura online“.

Pravac 2: Povećati građanski aktivizam i osnažiti lokalne udruge

Aktivni građani su uključeni u različite inicijative i organizacije civilnog društva kako bi sudjelovali u rješavanju problema s kojima je suočena njihova zajednica. Kada govorimo o organizacijama civilnoga društva u Hrvatskoj najčešće je riječ o udrugama. Svaku organizaciju treba  razvijati, kontinuirano i planski. Udruge također trebaju organizacijski razvoj. Članovi se trebaju stalno educirati, analizirati probleme zajednice, pripremati projekte te pratiti trendove i prilike za financiranje pripremljenih projekata. Naravno, tu su u zakonske norme kojih se moramo pridržavati, knjigovodstvene obaveze, razne lokalne, nacionalne i EU strategije itd... Uz sve to treba misliti i na međuljudske odnose unutar organizacija, i naviše od svega, na zajedničku viziju i misiju jer je važno da vidimo jednak put ispred sebe.

Ovaj portal je upravo rezultat našeg rada na razvoju civilnog društva u Hrvatskoj. Želimo zagovarati aktivno građanstvo pa smo jedan dio portala namijenili upravo besplatnom savjetovanju udruga i onih koji tek planiraju registrirati udrugu. Za više informacija posjetite naš link Savjetovanje udruga

savjetovanje udruga

Pravac 3: Poticanje međusektorske suradnje

Partnerski odnos između javnih tijela i civilnoga društva su kamen temeljac učinkovitog kreiranja javnih politika i održivom razvoju zajednice. Kao primjer našeg rada na oovom polju možemo spomenuti osnivanje saveza petrinjskih udruga Platforma53 i partnerstvo naše udruge u projektu Kultura svima koji je provodio POU Hrvatski dom Petrinja. Unutar tog projekta smo koordinirali rad fokus grupe i proces izrade Pravilnika i kriterija korištenja javnog prostora POU Hrvatski dom. Sudioničko planiranje i upravljanje podrazumijeva aktivno sudjelovanje građana u radu javnih ustanova i participativno upravljanje javnim prostorima.

platforma53 savez

KONTAKT

Adresa: Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Facebook: grakni.HR

atelje logo 300px

Kontakt

Udruga GrAk
Novo Selište, 2. desni odvojak 1a
44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

 • Revitalizacija lončarstva

  Područje Petrinje bogato je kvalitetnom glinom i prije 100 godina u gradu je bilo 100…
 • Platforma53

  2016. godine smo bili jedni od inicijatora osnivanja Platforme 53. Riječ je o neformalnoj…
 • Web portal Grakni.HR

  Portal Grakni.HR je program udruge koji smo započeli 2015. godine, a traje i danas.…
 • Udruga GrAk

  Mi smo lokalni aktivisti koji svojim radom zajednicu osnažuju i potiču na promjenu.…
Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.