Aktivni građani

  Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

  Pridruži se

  Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  FLIK 2021 - beskraja

  Živjeti u Petrinji, a ne voljeti tradicionalno lončarstvo, to je nemoguće. Međutim, možemo li iz te tradicije graditi i našu budućnost? Može li Petrinja opet biti čuvena po svojim lončarima i keramičarima? To je bila tema kojom se naša udruga počela baviti od 2017, godine kada smo krenuli s projektima revitalizacije petrinjskog lončarstva i korištenja lokalne gline kao medija kojom lijepimo zajednicu.

  Izobilje vrlo kvalitetne gline na području uz rijeku Kupu i prisustvo dobrih majstora, razlozi su zbog kojih je upravo lončarstvo kroz više stoljeća bilo najrašireniji obrt u Petrinji. Svoju kulminaciju lončarstvo je doseglo oko 1836. godine kada je u gradu djelovalo čak 59 lončarskih obrtnika.

  Današnje petrinjsko lončarstvo nije snažno kao nekada, ali i dalje živi. Udruga GRAK intenzivno radi na njegovoj revitalizaciji kroz Keramički atelje Petinja, a od 2021. u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Petrinje i lončarem Valentinom Valentom organizirali smo prvi FLIK, festival lončarstva i keramike u Petrinji.

  Prvi FLIK organiziran je u kolovozu 2021. godine na gradskom kupalištu u Petrinji, pored rijeke Kupe. Zanima te kako je bilo na prvom FLIKU?
  Odmah je privukao veliki interes javnosih posjetitelja, među kojima se mnogi bave lončarstvom i umjetničkom keramikom, kao hobijem. Na festivalu smo organizirali prodaju ručno izrađene keramike, niz zabavnih radionica i igara za velike i male, a Gavrilović nas je počastio ukusnim gulašem. U sklopu FLIK-a smo 22.10.2021. organizirali okrugli stol Zaštite lončarstva pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Petrinje.

  Ovim kulturno-tradicijskim festivalom značajno se doprinijelo poticanju kontinentalnog i kulturnog turizma te oživljavanju stoljetne tradicije lončarstva te povezivanje svih dionika koji dijele zajedničku ljubav i interes prema tradicijskoj kulturi i suvremenom stvaralaštvu u prirodnom materijalu. 


  Please publish modules in offcanvas position.