CAMINO BANOVINA 1. dan: Sisak-Petrinja 16 km

  CaminoBanovina 1dan start

  Na samo sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Sisak, jedno od najstarijih naselja središnje Hrvatske. Njegova ljepota, povijest, šetnica i kafići uz Kupu odličan su razlog zašto Camino Banovina počinje baš tamo. Osim toga, Sisak je sjedište Sisačko-moslavačke županije.

  Camino ruta od Siska do Petrinje je prava šetnja. Dugačka je samo 16 km, a teren je ravan. Laganini dan za zagrijavanje!

  Ruta počinje ispred katedrale Uzvišenja Svetoga Križa. To je stolna crkva Sisačke biskupije. Nalazi se u samom središtu Siska na Trgu bana Josipa Jelačića, pokraj arheološkog parka "Siscia in situ" i zgrade Velikog Kaptola koji je sjedište Sisačke biskupije. Camino ruta vodi nas ispod Starog mosta izrađenog od opeke i kamena, remek-djela hrvatske mostogradnje prve polovice 20. stoljeća, jednog od simbola grada Siska koji se nalazi i na poštanskoj marki Hrvatske pošte.

  Camino 1dan 1

  Prekrasna šetnica uz Kupu vodi do još jednog od šest sisačkih mostova, Željezničkog mosta. S mosta se vidi sisačka renesansna utvrda, Stari grad, mjesto odvijanja čuvene bitke kod Siska u doba Osmanskog carstva 1593. godine. Ruta vodi pored crkve sv. Marije i lijepog sisačkog groblja na Viktorovcu, radničkog naselje nekadašnje Željezare, Caprag koje odiše zelenim površinama, ali i zanimljivim željeznim skulpturama. U sisačkom Naselju nalazi se novoizgrađena crkva sv. Marije Kraljice Mira. U njoj se nalazi posebno vrijedan mozaik Blažene Djevice Marije s Djetetom Isusom, rad svjetski priznatoga umjetnika isusovca Marka Rupnika.

  Na glavnoj cesti u smjeru Petrinje, u naselju Mošćenica prolazi se kraj velike stucke, posude za vino. Stucka je originalni suvenir grada Petrinje koja se diči tradicionalnim lončarstvom. Camino ruta dalje nas vodi do kapele sv. Jakova u Mošćenici koja je ostala bez tornja nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju 29. prosinca 2020. godine.

  Camino 1dan 1b

  Nakon Kontejnerskog naselja u Mošćenici put skreće s glavne ceste i ulazi u petrinjska naselja Češko Selo i Slatina. Na Slatini se nalazi novoizgrađena crkva Preobraženja Gospodnjeg sa mozaikom koji je djelo poznatoga svjetskoga sakralnoga umjetnika, slovenskoga isusovca Marka Rupnika.

  Camino 1dan 2

  Turkulinovom ulicom dolazi se u centar Petrinje čija kulturno-povijesna cjelina je još 1962. godine zaštićena kao spomenik kulture, uništena u potresu 2020. godine, a trenutno je u procesu obnove. Ulaskom u gradski park završava prvi dan Camino Banovine. Park je oblikovan početkom 19. stoljeća vrijednim biljnim inventarom od kojeg se ističu lipe ilirke koje je zasadila Napoleonova vojska za vrijeme svog boravka u Petrinji (1809.-1813.). Uz lipe, ističe se rijetko drveće Ginkga bilobe, poznato kao živi fosil jer je jedini organizam koji je preživio ledeno doba. Strossmayerovo šetalište u Petrinji zaštićeno je 1969. godine kao spomenik parkovne arhitekture. Gradskim parkom dominira župna crkva sv. Lovre, zaštitnika grada Petrinje čija izvorna sakralna građevina izgrađena u kasno-baroknom, odnosno klasicističkom stilu 1780. godine biva do temelja srušena u Domovinskom ratu i ponovno izgrađena u prvobitnom arhitektonskom obliku 1990ih. Od posljedica potresa 28. i 29. prosinca 2020. nastradalo je krovište crkve koje je brzo sanirano.

  PREUZMI GPX TRAG 1. DANA RUTE CAMINO BANOVINA

  POGLEDAJ FOTO ALBUM 1. DANA RUTE CAMINO BANOVINA 

  POVEZANI TEKSTOVI:

  Camino Banovina - ruta koju možete prehodati u četiri dana

  CAMINO BANOVINA 2. dan: Petrinja - Prljavor Čuntićki (19 km)

  CAMINO BANOVINA 3. dan: Prnjavor Čuntićki - Glina (20 km)

  CAMINO BANOVINA 4. dan: Glina – Topusko (19 km)

   

  SMJEŠTAJ U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI

   


  Please publish modules in offcanvas position.