Dođite na FLIK, Festival lončarstva i keramike u Petrinji

08 Srp 2022

FLIK Petrinja

Kao jedan od suorganizatora, udruga GRAK vas poziva da 30. i 31. srpnja 2022. dođite na Petrinjsko kupalište i druženje s najboljim lončarima i keramičkim umjetnicima iz regije. 

Kada završite s kupnjom, uživajte promatrajući lončare na djelu ili se pak odvažite i sjedite za lončarsko kolo. Također ćete vidjeti kako se keramika peče u prirodi, djeca će imati svoj zabavni kutak, a svi ćemo se počastiti bogatom ponudom prodavača hrane i pića. Naravno, možete se i okupati u Kupi!

FLIK2021 blog slika

O FLIK-u, Festivalu lončarstva i keramike u Petrinji

FLIK se rodio timskim radom Turističke zajednice grada PetrinjeOtvorenog kermičkog ateljea koji vodi naša Udruga GRAK te petrinjskog lončara Valentina Valenta i njegovog lončarstva „VAL“.
 
Prvi FLIK organiziran je u kolovozu 2021. godine na gradskom kupalištu u Petrinji, pored rijeke Kupe. Zanima te kako je bilo na prvom FLIKU?
Odmah je privukao veliki interes javnosih posjetitelja, među kojima se mnogi bave lončarstvom i umjetničkom keramikom, kao hobijem. Na festivalu smo organizirali prodaju ručno izrađene keramike, niz zabavnih radionica i igara za velike i male, a Gavrilović nas je počastio ukusnim gulašem. U sklopu FLIK-a smo 22.10.2021. organizirali okrugli stol Zaštite lončarstva pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Petrinje.
 
FLIK2021 Stanesic

Ovim kulturno-tradicijskim festivalom značajno se doprinijelo poticanju razvoja i prezentaciji specifičnih turističkih izvrsnosti i lokaliteta kontinentalnog turizma i oživljavanju stoljetne tradicije lončarstva te povezivanje svih dionika koji dijele zajedničku ljubav i interes prema tradicijskoj kulturi i suvremenom stvaralaštvu u prirodnom materijalu. Također smo pokrenuli zaštitu lončarstva kao nematerijalne kulturne baštine. Ovdje je zgodno spomenuti da je Petrinja grad koji se diči tradicijom lončarstva dugom nekoliko stoljeća. 

Ostvareni ciljevi FLIK-a 2021

Ovim kulturno-tradicijskim festivalom značajno se je doprinijelo poticanju razvoja i prezentaciji specifičnih turističkih izvrsnosti i lokaliteta kontinentalnog turizma – zelene Hrvatske. Prvi FLIK je okupio više od 200 posjetitelja iz Petrinje, Siska, Gline, Zagreba, Velike Gorice i drugih gradova. Festival je doprinio oživljavanju stoljetne tradicije lončarstva te povezivanju svih dionika koji dijele zajedničku ljubav i interes prema tradicijskoj kulturi i suvremenom stvaralaštvu u prirodnom materijalu. U sklopu festivala organizirali smo okrugli stol na kojem je dogovoreno pokretanje zaštite lončarstva kao nematerijalne kulturne baštine i povećanje vidljivosti turističke atrakcijske osnove - lončarstva.

Organizatori FLIK-a su u Solinu primili POSEBNO PRIZNANJE INTERSTAS 2021. za projekt FLIK na 28. Međunarodnom festivalu turizma, turističkog filma i krajobraza. U obrazloženju dodjele nagrade je pisalo da se nagrada daje za oživljavanje stoljetne tradicije lončarstva i stvaranja brojnih mogućnosti umjetničkog izražavanja u glini kao temeljnom materijalu. Ocjena je da ovim kulturološkim-tradicijskim projektom značajno pridonosi poticanju razvoja i prezentaciji specifičnih turističkih izvrsnosti i lokaliteta kontinentalnog turizma – zelene Hrvatske.

FLIK2021 priznanje

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove autora portala Grakni.HR ili redakcije. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Grakni.HR zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

atelje logo 300px

Kontakt

Udruga GrAk
Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

Tko je online?

Imamo 203 gostiju i nema članova online

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.