atelje logo 300 bijeli

 • 1

CAMINO BANOVINA 4. dan: Glina – Topusko (19 km)

Zadnji dan rute Camino Banovina započinje u Glini. Ovdje je vojni kadet Josip Runjanin…

CAMINO BANOVINA 3. dan: Prnjavor Čuntićki - Glina (20 km)

Kada one koji su prehodali Camino Banovina pitate koji im je dio rute najljepši, dobit…

CAMINO BANOVINA 2. dan: Petrinja - Prnjavor Čuntićki (19 km)

Drugi dan Camino Banovine pravi je Camino dan. To znači, očekuje vas izazov, 20-tak…

CAMINO BANOVINA 1. dan: Sisak-Petrinja 16 km

Na samo sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Sisak, jedno od najstarijih naselja…

Camino Banovina - ruta koju možete prehodati u četiri dana

U mrežu europskih Camino puteva uvrštena nova dionica hrvatskog Camina – „Camino…

Volonteri u keramičkom ateljeu Petrinja

Keramički atelje Petrinja smješten je u jednom od kontejnera u volontersko-stambenom…

Održali smo prvu keramičku radionicu u kontejnerskom naselju

Na današnjoj radionici u kontejnerskom naselju smo uz pomoć izvaljanih traka (crvića)…

Najava radionice: Keramika za početnike

Veseli nas što možemo nastaviti organizaciju keramičkih radionica koje smo u Petrinji…

Zima u keramičkom ateljeu uz pomoć JANAF-a

Zahvaljujući donaciji JANAF-a keramički atelje ove zime nastavlja s radom! JANAF nam je…

Sastanak PLATFORME 53 i reakcija na objavljeni natječaj

03 Ruj 2018

Savez petrinjskih udruga PLATFORMA 53 je 29. kolovoza održao sastanak povodom  Poziva na dodjelu projektnih prijedloga unutar Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.

Sastanak PLATFORME 53 održao se u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom SMŽ

Javna ustanova PETRA – Petrinjska razvojna agencija organizirala je 22.8.2018. u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma informativnu prezentaciju Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima : Beli Manastir i Općina Darda, Benkovac, Knin, Petrinja i Vukovar“. Natječaj je objavljen 3.8.2018. a na njega se mogu prijaviti udruge, vjerske zajednice, ustanove, zaklade, jedinice lokalne ili područne samouprave, međunarodne organizacije i vijeća nacionalnih manjina, koordinacije i drugi oblici udruživanja nacionalnih manjina. Aktivnosti koje će biti financirane u okviru predmetnog PDP-a provodit će se s ciljem unaprjeđenja socijalnih usluga i sadržaja za starije osobe, osobe s invaliditetom te djecu i mlade do 29 godina starosti, povećanja zapošljivosti kao i mogućnosti za zapošljavanje nezaposlenih, uključujući dugotrajno nezaposlene te razvoja i unaprjeđenja kulturnih i umjetničkih usluga za sve stanovnike na području gradova: Knina, Belog Manastira i općine Darda, Benkovca, Petrinje i Vukovara. Kata Rupčić iz Upravnog odjela za EU fondove i razvoj Grada Petrinje je kazala kako je došlo do određenih korekcija u samom natječaju od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava te dodaje kako je natječaj podložan izmjenama. Ukoliko prijavitelji pritužbi na sam natječaj, svoje upite trebaju poslati resornom Ministarstvu.

Javna ustanova PETRA organizirala je u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma informativnu prezentaciju Poziva na dostavu projektnih prijedloga

Upravo je to bio razlog sastanka udruga unutar PLATFORME 53. Na sastanku su bili predstavnici udruga Osoba s invaliditetom SMŽ, udruge GRAK, udruge K.R.I.D., Pomoć u kući (PSO) i Naš život. Udruge su kao potencijali lokalni prijavitelji iznijeli nezadovoljstvo oko pojedinih uvjeta natječaja. Natječajna dokumentacija je dosta drugačija od onoga što su očekivali svi koji su bili uključeni u radnu skupinu i pripremu Intervencijskog plana Petrinja. Udruge su iznijele sljedeće komentare na natječaj:

 1. Komentar na stavku Uputa za prijavitelje 3.2. Prihvatljive aktivnosti gdje u napomeni piše:
  Ukupni troškovi elementa ''Upravljanje projektom i administracija'' ne smiju premašiti 20% svih ugovorenih prihvatljivih troškova projekta.“
  U samo 20% ukupnih troškova nemoguće je planirati plaće administratoru, voditelju i drugom tehničkom osoblju projekta koji traje duže od 12 mjeseci. Obzirom da višegodišnje trajanje projekta povećava šanse za njegovu održivost, smatramo kako bi realan iznos trebao iznositi 30% svih prihvatljivih troškova, kako je to slučaj u većini ESF natječaja.
 2. Stavka 1.6. Financijska alokacija i iznos bespovratnih sredstava gdje u napomeni između ostalog piše: „Najniža vrijednost potpore po pojedinom projektnom prijedlogu iznosi 500.000,00 kn, a najviša vrijednost potpore 1.500.000,00 kn. „
  Male lokalne udruge imaju ideje za kvalitetne i njihovim korisnicima potrebne aktivnosti ali nemaju organizacijsku strukturu koja može pratiti projekte velike vrijednosti. Smatramo kako iznos najniže vrijednosti trebao bi biti 100.00,00kn, kako bi udruge koje imaju slabije ljudske resurse i financijske kapacitete mogle bi prijaviti projektne prijedloge za razvoj socijalne kohezije i povećanju zaposlenosti u gradu Petrinji.
 3. Treći komentar je ravnoteža prijavitelja koji imaju kapacitete sa organizacijama civilnog društva s područja grada Petrinje koje imaju slabije ljudske kapacitete i financijske. Prijedlog je da organizacije koje imaju sjedište na području grada Petrinje dobiju posebno bodovanje, odnosno određen broj bodova više jer rade i djeluju na depriviranom pilot području. Smatramo kako bi se na taj način omogućilo organizacijama civilnog društva dala pravedna mogućnost za ostvarivanja potpore.
 4. Ovaj je natječaj jako važan za razvoj ratom osiromašenih područja i jedna je od rijetkih prilika da zbilja napravimo velike promjene. Zašto nije provedeno javno savjetovanje prije objave ovog Poziva za dostavu projektnih prijedloga? Savjetovanje omogućuje svim potencijalnim prijaviteljima, ali i najširoj javnosti, da svojim prijedlozima doprinesu kvaliteti natječajne dokumentacije.

Članice PLATFORME 53 su svoja pitanja i komentare poslale resornom ministarstvu.

Ovdje možete pročitati upute za prijavitelje na spomenuti natječaj.

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.