Nagrada turističke zajednice za promociju lončarstva u Petrinji

23 Kol 2018

Turistička zajednica grada Petrinje tradicionalno je i ove godine organizirala akciju „Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku“. Sinoć su u atriju Hrvatskog doma dodijeljene nagrade te je na taj način ujedno i počeo program „Lovrenčevo u Petrinji.“ Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Udruzi GrAk uručeno je priznanje za projekt Revitalizacija lončarstva-Glinena priča. Priznanja su preuzeli Silvio Radošević, Palma Miličević, Manda Šalić i Aleksandra Milković.

nagrada tz

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Udruga Građanski aktivizam iz Petrinje od rujna 2017. do kraja lipnja 2018. godine provodili su projekt Revitalizacija lončarstva – Glinena priča. Petrinjski lončar Valentino Valent u sklopu projekta, kojeg je financirala Hrvatska banka za obnovu i razvoj, educirao je i osposobio 20 osoba iz teško zapošljivih skupina, među kojima su osobe s invaliditetom. Uvježbani su za tradicionalne vještine modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline čime su omogućili da svatko od njih može stvoriti priliku i za (samo)zapošljavanje.

U cilju održivosti projekta Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije napisala je program javnog rada za deset osoba koje su zaposlene početkom lipnja u novootvorenom prostoru – keramičkom studiju Glinena priča na gradskoj tržnici u Petrinji. Među njima zaposlenje je našlo i šest osoba s invaliditetom. Njihove radove možete pogledati i kupiti svaki dan od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati u studiju na gradskoj tržnici u Petrinji.