Lončarstvom do Međunarodne nagrade za socijalnu inovaciju 2016.

05 Pro 2016

Proteklih mjeseci Udruga GRAK zajedno s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i lokalnim partnerima razvija društveno-poduzetničku ideju koja treba zaposliti pripadnike ranjivih skupina i dati vjetar u leđa petrinjskom lončarstvu, najstarijem zanatu na svijetu. Danas smo dobili sjajnu vijest: naša je ideja pobjedila na Međunarodnom natjecanju za društvene inovacije 2016. godine!

Stucka vas dočeka već na samom ulazu u Petrinju. Obzirom da je grad bogat glinom, prije 100 godina je tu bilo 100 lončara.

Društveno poduzetništvo zapošljava 14,5 milijuna ljudi u Europi

Kriza je potaknula EU da dodatno promovira i financijski podupire razvoj socijalnog poduzetništva kao inovativnog i kreativnog poduzetničkog modela rješavanja ekonomskih, društvenih i ekoloških pitanja koji potiče zapošljavanje, socijalno uključivanje i održivi razvoj. To je koncept koji na razini razini Europske unije zapošljava 6,5 posto radne populacije, odnosno 14,5 milijuna radnika. Primjerice u Italiji, Nizozemskoj i Švedskoj udio zaposlenih u ovim sektorima je i više od 10% od ukupno zaposlenih, u Mađarskoj oko 5%, a u Hrvatskoj ispod 1%.

Premda su se prve socijalne zadruge pojavile u Hrvatskoj prije 150 godina, država tek sada stvara okvir za razvoj socijalnog poduzetništva. Na poticaj EU, Hrvatska od 2015. godine ima Strategiju razvoja društvenog poduzetništva.

Lončarstvo je jedan od najstarijih obrta na svijetu. Glina ima terapijska svojstva, posebno kod oboljelih od artritisa te protiv depresije. jasno vam je zašto želimo osnovati društveno poduzeće i baviti se lončarstvom?

Prilike za zapošljavanje osoba s invaliditetom su minimalne

Indeks razvijenosti Sisačko-moslavačke županije daleko je ispod hrvatskog prosjeka i dugi niz godina bilježi visoke stope nezaposlenosti. O sveopće depresivnoj ekonomiji županije govori i podatak o udjelu aktivnih gospodarskih subjekata sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj županiji u ukupnoj strukturi na nacionalnoj razini. On je 2015. godine iznosio svega 1,9 %.

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak, proveo je istraživanja tijekom kolovoza 2014. Kako bi dobio relevantne informacije o čimbenicima koji utječu ili mogu utjecati na zapošljavanje osoba s invaliditetom, kako od strane potencijalnih poslodavaca, tako i od strane samih osoba s invaliditetom. Većina ispitanih od 107 poslodavaca (89%) iz naše županije do sada nije zapošljavala osobe s invaliditetom i smatra da u njihovom poslovanju nema mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom (71%). Većina ispitanih osoba s invaliditetom u tom istraživanju je bila nezaposlena (74%), od čega su dvije trećine dugoročno nezaposlene osobe. Polovina osoba s invaliditetom kao poteškoće navodi nedostatak znanja i vještina potrebnih za zaposlenje.

The winner of the "International Social Innovation Challenge 2016"

Palma Miličević je ispred Udruge GRAK sudjelovala na edukaciji za razvoj društveno-poduzetničkh ideja koju je organizaralo Middlesex University Business School iz Londona. Naučili su je kako će poslovnu ideju pretočiti u video i potaknuli na sudjelovanje u ovogodišnjem međunarodom natjecanju na najbolju socijalnu inovaciju. Okupila je članove tima i snimila kratak video koji opisuje našu poslovnu ideju koja treba zapošljavati drugoročno nezaposlene osobe, uključujući i osobe s invaliditetom. Video je sniman i mntiran na brzinu, u dva dana! Ali eto, neke priče jednostavno trebaju biti ispričane. Naša je ideja osvojila prvo mjasto na tom natjecanju! 

Dobit ćemo besplatne konzultacije s vodećim stručnjacima za društveno poduzetništvo i promidžbu projektne ideje, pobjednika ovogodišnjeg natjecanja International Social Innovation Challenge.

U nastavku pogledajte video u kojem smo "prodali" svoju ideju koja se najviše svidjela ocjenjivačima (Jindal Centre for Social Innovation & Entrepreneurship - JSiE, Middlesex University Business School i Living in Minca). Kada prikupimo potrebna sredstva projekt će provoditi Udruga osoba s invaliditetom SMŽ i Udruga GRAK u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Gradom Petrinjom i naravno, Lončarstvom VAL iz Petrinje. U videu sudjeluju lončar Valentino Valent, Štefica Grubar i Silvio Radošević. Tekst je pripremila Palma Miličević, a na engleski jezik ga je prevela Nina Fićur Feenan. Tekst je čitao Predrad Đurić. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove autora portala Grakni.HR ili redakcije. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Grakni.HR zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

atelje logo 300px

Kontakt

Udruga GrAk
Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

Tko je online?

Imamo 569 gostiju i nema članova online

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.