U tijeku je strateško planiranje udruge GRAK

25 Tra 2016

Udruga GRAK će malo prije prvog rođendana dobiti strateški plan djelovanja i organizacijskog razvoja. Smislenije je hodati ako znaš kao ideš, zar ne?

Najvažniji dio strateškog plaranja bila je radionica koju smo organizirali u Taborištu kraj Petrinje, na seoskom imanju. Osim članova udruge, na radionici su nam se pridružili i prijatelji koji imaju puno iskustva u neprofitnom sektoru: Mirela Despotović iz udruge CCI, Drago Vručinić iz Zaklade ZAMAH, Branka Peurača nekada predsjednica udruge Ars Publica a sada konzultantica za EU projekte te Karmela Gajdek s drugim stažom u udruzi CESI.

Online radionice na početku strateškog planiranja

Planiranje smo započeli online radionicama u kojima smo na samom početku raspravljali o postojećim zakonima, strategijama i propisima na koje trebamo obratiti pažnju. 

U online radionicama smo definirali i organizacijske vrijednosti. To su načela iza kojih i mi kao pojedinci stojimo, pozitivne osobine, uvjerenja koja nosimo u sebi i želimo ih "usaditi" u našu organizaciju.

Strateško planiranje smo započeli online radionicama.

ŠTO SU ORGANIZACIJSKE VRIJEDNOSTI I ŠTO JE UDRUGA GRAK ?

GRAK je nepolitička, neprofitna i neovisna udruga.
GRAK ima volontere. Ima tim stručnih ljudi, članove koji vjeruju u njegove ciljeve i svrhu. Upravljan je od strane aktivnih građana koji su nezadovoljni općim stanjem u društvu ali su spremni da se uhvate u koštac sa problemima i stvaraju bolju budućnost. Podržavamo pravdu, ravnopravnost, solidarnost, humanost, volonterstvo, ekologiju i održivi razvoj, znanost, suvremene tehnologije, cjeloživotno učenje, umjetnost i kulturu.
GRAK zagovara slobodu govora i informirane građane. Od njih očekuje da sudjeluju u političkom i društvenom životu zajednice
GRAK poštuje različitosti i ne isključuje nikoga s pozitivnim stavom i idejama. Visoko vrjednuje principe demokracije i vladavinu ljudskih prava
GRAK nudi podršku ugroženim skupinama, a suradnju svima koji rade za dobrobit zajednice
GRAK je budućnost. Nudi stručnjake, dobre projekte i rad za opće dobro.
GRAK vjeruje da bi zajednica bila puno bolja kada bi se pojedinci odgovornije ponašali. Vjeruje u otvaranje novih prilika i mogućnosti za napredak u svakom smislu.

MISIJA I VIZIJA 

Online smo započeli i razmišljanja o viziji i misiji naše organizacije, a taj smo zadatak završili na radionici u Taborištu. Kod izgradnje vizije zaigrali smo jednu igru. Zamislili smo da je 2030 godina i dolazi nam ekipa popularne EU televizije snimiti reportažu u Udruzi GRAK. Mi u toj reportaži trebamo reći što se u zajednici popravilo, a rezultat je rada naše udruge. Dakle, trebali bi se malo hvaliti. Što ćemo im reći, što se poboljšalo u zadnjih 15 godina? :-)

Bili smo jasni: reći ćemo im da živimo u zajednici razvijenih građanskih prava, u kojoj su aktivni građani i razvijeno civilno društvo. Imamo uspješnu lokalnu,regionalnu i međunarodnu suradnju. organizacija je razvila dobar sustav širenja znanja informacija, te utjecajan neprofitni medij. Osnovali smo nekoliko društvenih poduzeća i snažno potičemo ruralni razvoj. U našoj zajednici živi puno mladih i brojne obitelji s djecom. Nema bez ugroženih skupina. Uglavnom, kroz ta naša maštanja nastala je vizija naše organizacije:

VIZIJA UDRUGE GRAK: Socijalno i ekonomski razvijena zajednica proaktivnih građana.

Nakon toga smo definirali i misiju, razlog zašto postojimo. Nakon kraće rasprave misija je dobila svoj konačan oblik:

MISIJA UDRUGE GRAK: Osnaživanje građana da kreiraju i potiču razvoj zajednice.

Na koje probleme u zajednici želimo djelovati?

Radionicu u Taborištu smo započeli pregledom naših onlih online radionica nakon čega je predstavljena osobna iskaznica organizacije i provedena SWOT analiza. Neke od snaga udruge GRAK su iskusni i u zajednici prepoznati pojedinci, dobra suradnja s udrugama i lokalnim samoupravama u Sisačko-moslavačkoj županiji, portal i facebook stranica Grakni.HR, iskustvo u pisanju projekata, volonteri, dobro poznavanje suvremenih tehnologija itd.

Razgovarali smo o tome što nam stoji na putu od danas do naše vizije? Radi čega nismo socijalno i ekonomski razvijena zajednica proaktivnih građana? Naravno, tu smo nabrojali niz problema, a onda smo odabrali one na koje želimo i možemo djelovati. Tako su nastali strateški pravci našeg djelovanja.

Pravac 1: Razvoj zajednice kroz povećani građanski aktivizam

Pravac 2: Jačanje kapaciteta organizacije i civilnog društva

Pravac 3: Utjecaj na povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave

Pravac 4: Poticanje međusektorske suradnje

 Na koje probleme u zajednici možemo djelovati?

 Za svaki smo strateški cilj zajedničkim radom definirali prioritete i aktivnosti koje ćemo provoditi u strateškom razdoblju. Finalni strateški plan će se još razrađivati u našim online radionicama i usvojiti na sljedećoj skupštini koju planiramo u lipnju 2016. godine.

Sudionici imaju puno iskustva kroz rad u različitim udrugama, pa imaju što rećiRadni dio radionice i analiza problema

 Strateško planiranje udruge GRAK su pomogli i gosti izvan organizacije

U ugodnom ambijentu i dobrom društvu, strateško planiranje je zabava.

Fotkanje na kraju druženja

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove autora portala Grakni.HR ili redakcije. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Grakni.HR zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

atelje logo 300px

Kontakt

Udruga GrAk
Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

Tko je online?

Imamo 545 gostiju i nema članova online

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.