Radio emisija o građanskom novinarstvu

08 Tra 2016

Udrugu GRAK i portal, online magazin, Grakni.HR predstavili smo 6. travnja 2016. godine,u emisiji "Vidikovac" Petrinjskog radija. Tema emisije je bio građanski aktivizam, s naglaskom na građansko, participativno novinarstvo. 

Palma Miličević u studju Petrinjskog radija

Emisiju je vodila Kristina Jakopović, a gošća je bila Palma Miličević, predsjednica Udruge GRAK, a veći dio emisije se razgovaralo o portalu Grakni.HR - online zajednici aktivnih građana koji otvoreno polemiziraju o problemima na svim društveno-političkim razinama, ukazuju na propuste ali i na prilike kroz koje zajednica može ostvariti značajan društveni i gospodarski rast.

Ključna tema emisije bila je građansko, tj. participativno novinarstvo u kome građani, dakle osobe koje ne možemo definirati kao profesionalne novinare u tradicionalnom smislu te riječi, igraju aktivnu ulogu u procesu prikupljanja, analiziranja i širenja vijesti i informacija. 

Građansko novinarstvo uglavnom i nalazimo na internetu i uzima sve više maha s razvojem novih tehnologija. Pojavili su se slobodni online mediji za građansko novinarstvo, blogovi, forumi, društvene mreže i mobilni uređaji s kojima građani sami mogu proizvesti informacije o onome što se dešava u svijetu oko njih.

Internet je prosječnim građanima dao mogućnost globalnog prijenosa informacija. Ta je moć nekad bila rezervirana samo za najveće od najvećih medijskih korporacija i novinskih agencija.

U medijima za građansko novinarstvo lokalne vijesti koje pišu članovi jedne zajednice – zato što imaju potrebu progovoriti, pisati – GRAKNUTI o nečemu. Aha, skužili ste odakle ovom portalu ime Grakni.HR :-)

Iskoristili smo priliku te pozvali slušatelje, posebno mlade, da nam se pridruže građanskom novinarstvu. Ispod možete poslušati cijelu radio emisiju.

Zahvaljujemo Zakladi VIA iz Praga koja nam je kroz program ViabilityNET 2.0 donirala sredstva i omogućila da na ovom mjestu prikupljamo i objavljujemo informacije koje će građanima pomoći da aktivno sudjeluju u donošenju odluka, zagovaranju boljih zakona i mijenjanju realnosti kako bi bila još bolja.

Fotografija i audio zapis: Petrinjski radio