Prosvjednici sa Markovog trga poručuju: Otvorite granice!

11 Ožu 2016

Prosvjednici na Markovom trgu u Zagrebu su hrvatskoj Vladi i vladama zemalja na tzv. balkanskoj ruti te Europskoj uniji poručili da se protive odlukama o zatvaranju granica za izbjeglice jer se time daje zeleno svjetlo krijumčarima i ugrožavaju ljudski životi. Na mirnom smo okupljanju pokazali svoje neslaganje s politikom Hrvatske i EU prema izbjeglicama. Protivimo se odlukama o zatvaranju granica za izbjeglice, ne možemo samo tako gledati tisuće izbjeglica koje spavaju u šatorima u sred blata. Hrvatska zna da rat sa sobom nosi bol, strah, poginule, izbjeglice i prognanike. Baš zato treba biti zemlja otvorenih vrata za ljude koji bježe od rata.

Prosvjednici poručuju: Otvorite granice!

– Hrvatska je zemlja otvorenih vrata, koja ne smije stajati iza odluka donesenih u EU i Turskoj zbog svoje vlastite ratne i izbjegličke prošlosti, kao i moralne obaveze prema ljudskim životima u opasnosti, istaknuto je na prosvjedu.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima "I predsjednica i premijer bili su ekonomski migranti", "Oreškoviću, i strane 'građevine' su ljudi", "Kukavice, otvorite granice", "Bacili ste ljude krijumčarima", "Povijest će vas pamtiti po bodljikavoj žici", "Ne postoje oni i mi, svi smo ljudi" i druge. Prosvjed je organizirala inicijativa "Dobrodošli", a podržale su je brojne udruge udruge građana, pa su se i članovi udruge GrAK zaputili u Zagreb.

„Ljudi traže mir i sigurnost. To su muškarci i žene, nečiji sinovi i kćeri koji riskiraju svoje živote, koji su prošli Sredozemno more u malim nakrcanim brodovima, koji su propješačili stotinama kilometara, koji su stajali i spavali u kiši, blatu i snijegu, koji su bili danima bez hrane i vode, koji su se iscrpili da bi im Europa bez suosjećanja zatvorila vrata. Ali to nije naša Europa! Svi mi, a i oni koji večeras nisu mogli doći, nastavit ćemo odlaziti na granice i u kampove te pred institucije, i tražit ćemo da se vrata Europe otvore jer ovo je i naša zemlja, i naš kontinent. Ovo je jedan svijet, jedna borba“, istaknuto je iz Inicijative Dobrodošli!

Prosvjedu se pridružila naša ekipa, aktivisti iz Petrinje i Siska među kojimasu i dva autora portala Grakni.HR

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove autora portala Grakni.HR ili redakcije. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Grakni.HR zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

atelje logo 300px

Kontakt

Udruga GrAk
Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

Tko je online?

Imamo 577 gostiju i nema članova online

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.