Noćni marš za ravnopravnost i protiv nasilja nad ženama

08 Ožu 2016

Međunarodni dan žena dan je borbe za ljudska prava žena. Prva asocijacija na ovaj dan mnogima su žene koje su prije 100 godina hrabro izašle na ulice tražeći bolje uvjete rada, bolje plaće i pravo glasa. Dan žena je dan kada se trebaju ispravljati "krive Drine". Ovaj 8. marta članovi i prijatelji Udruge GrAk su obilježili nakićeni zviždaljkama i transparentima.

Noćni marš na Dan žena. Kada je za prava žena, Štefici iz Petrinje i njenim kolicima nisu smetale ni tramvajske tračnice po zagrebačkim ulicama.

Do danas je mnogo učinjeno na području ravnopravnosti i općenito prava žena, ali ne trebamo tu stati. Statistike još uvijek ukazuju na diskriminaciju žena na svim razinama. I dalje su učestali svi oblici nasilja nad ženama, manje smo plaćene od muškaraca, na zadnjim izborima su političke stranke i nezavisne liste ignorirale Zakon o ravnopravnosti spolova koji propisuje uravnoteženu zastupljenost obaju spolova na izbornim listama pa danas u Saboru imamo najmanji broj žena u posljednjih 15 godina, ženskim pravom na slobodno raspolaganje svojim tijelom i donošenje odluka o svom životu bez prisile svako malo manipuliraju i politika, i crkva. Eto, zato nam ne treba samo cvijeće i baš zato smo se i mi zaputili u Zagreb.

Marširali smo zajedno s 500-injak drugih građana zagrebačkim ulicama jer se borimo da nam ne oduzmu stečena prava, borimo se da ostvarimo i ona prava koja nam pripadaju, a koja nam se svakodnevno uskraćuju. Borimo se za sebe, borimo se za sve one koje se želi zatočiti na marginama ovog društva.

Žene više od jednog stoljeća na ovaj dan diljem svijeta solidarno i borbeno marširaju protiv nasilja, ratova, siromaštva i svih oblika društvenih nepravdi. Ne treba ta borba stati na ovoj generaciji.

Noćni marš za Dan žena

Noćni marš za Dan žena

Noćni marš za Dan žena. Okupljanje na Zrinjevcu.

S transparentima i uz povike, zviždanje i bubnjeve, marširali smo od parka Kralja Petra Krešimira IV. do Zrinjevca.

Prosvjednu akciju Noćni marš – 8. mart organizirao je cijeli niz inicijativa i organizacija civilnog društva.

Noćni marš za Dan žena. Među prosvjednicima iz Petrinje bile su i autorice portala Grakni.HR

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove autora portala Grakni.HR ili redakcije. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Grakni.HR zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

atelje logo 300px

Kontakt

Udruga GrAk
Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

54+ VIJESTI

GRAK VIJESTI

Tko je online?

Imamo 568 gostiju i nema članova online

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.