Koliko brzo tipkaš? Provjeri svoju brzinu i popravi se!

23 Srp 2016

Još uvijek tipkaš s 2-3 prsta i gledaš u tipkovnicu dok tipkaš? Ne možeš tipkati brzinom svojih misli? U mraku imaš problem jer ne vidiš tipkovnicu, a voliš se dopisivati do sitnih jutarnjih sati? Zavidiš onima koji tipkaju s 10 prstiju?

Koliko brzo tipkam?

Ako vas zanima koliko ste dobri u tipkanju ovdje je zanimljiv test u kojem to možete provjeriti. Ako tipkate manje od 50 riječi u minuti, imate što popravljati :-)

Kažu da je svjetski rekord u brzom tipkanju 216 riječi u minuti, na querty tipkovnici kakvu vjerojatno i vi imate doma. Većina ljudi na internetu piše brzinom od 25 do 40 riječi u minuti. Profesionalni tipkači pišu brzinom od 50 do 85, a neka radna mjesta traže brzinu pisanja od barem 80 do 95 riječi u minuti.

I ja sam jedna od onih koji nepravilno tipkaju. Tipkam relativno brzo (manje od 50 riječi u minuti) ali nepravilno. Radi toga što gledam u tipkovnicu, umjesto u monitor, imam puno tipfelera. Obzirom da dnevno pošaljem nekoliko mail poruka, konačno bih mogla naučiti nešto korisno. Slijepo tipkanje. Kad mogu mnogi, mogu i ja. Možeš i ti. Što brže tipkamo, prije ćemo završiti posao za računalom i ostat će nam više vremena za druge stvari. 

Pravilan položaj prstiju na tipkovnici. Uočili ste ona izbočenja na tipkama F i J. Ne, nije to pogreška u proizvodnji, to su tipke predviđene za kažiprste. Izbočenja nam pomažu da ih pronađemo u mraku :-)Pravilan položaj prstiju na tipkovnici. Uočili ste ona izbočenja na tipkama F i J. Ne, nije to pogreška u proizvodnji, to su tipke predviđene za kažiprste. Izbočenja nam pomažu da ih pronađemo u mraku :-)

Studij slijepog tipkanja, besplatne lekcije za dugo ljeto

Kažu da se pravilno tipkanje nauči jako brzo i lako, dovoljno je jedno ljeto. Slijepo tipkanje metoda je koja se temelji na mišićnoj memoriji, a ne na memoriji po viđenju. Koristimo sve prste što znači i puno veću brzinu unosa podataka i manji umor, osobito ako trebate pretipkavati tekst iz drugih vizualnih materijala.

Ajmo probati! Na ovom linku imamo 15 besplatnih lekcija i igre iz kojih možemo naučiti tipkati korak po korak te pratiti svoj napredak i zabaviti se. Ispod je prikaz prve lekcije.

Učinimo ovog ljeta nešto dobro. Investirajmo vrijeme u sebe. Vjerujte mi, jednostavno je i zabavno!

Prva lekcija i početak učenja slijepog tipkanja. Kao što vidite, možete odabrati tipkovnicu na hrvatskom jeziku, sa svim našim znakovima. Ruke s lijeve i desne strane pokazuju prste koje trebate koristiti za pojedino slovo.

Vježba pretipkavanja teksta. Iz padajućeg izbornika možete odabrati puno tekstova na hrvatskom jeziku.


GRAK VIJESTI

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.