Mreža žena poduzetnica na području LAGa Zrinska gora - Turopolje

30 Stu 2016

Sve je više žena koje su zainteresirane za pokretanje vlastitog posla. Postoje brojne prepreke s kojima se susreću žene poduzetnice, posebno u ruralnim područjima.

Osnovana  je mreža žena poduzetnica za područje LAGa Zrinska gora - TuropoljeOsnovana je mreža žena poduzetnica za područje LAGa Zrinska gora - Turopolje

Umrežavanje i međusobna podrška žena zainteresiranih za poduzetništvo glavni su razlozi sastanaka koje je ovog tjedna u Petrinji i Glini organizirala udruga CESI iz Zagreba u sklopu projekta FREE. Sastanak su vodile Anamarija Tkalčec udruge CESI i Susan Cabezas koja je iz dalekog Čilea došla živjeti u selu nadomak Gvozda. Susan pokušava u Hrvatskoj uzgajati kvinoju, drevnu južnoameričku žitaricu i suradnica je udruge CESI.

FREE: Osnaživanje, poticanje i potpora poduzetnicama u ruralnim područjimaProjekt FREE – Osnaživanje žena poduzetnica u ruralnom području, ima za cilj pomoći ženama iz ruralnih područja u pet partnerskih zemalja (Island, Velika Britanija, Litva, Hrvatska i Bugarska) kako bi postale uspješne poduzetnice s naglaskom na razvoj malog poduzetništva. Glavna ciljna skupina su žene poduzetnice i žene koje to tek namjeravaju postati.

Jačanje vještina i kompetencija, umrežavanje, razvoj poduzeća poticanjem kreativnosti, poticanje start-up – to su potrebe ciljne skupine s kojima se projekt FREE namjerava uhvatiti u koštac. Ključna aktivnost projekta je umrežavanje poduzetnica i online trening program za žene, s naglaskom na hard skills koji će biti podržani od strane Enterprise Circles™ baziranih na postojećoj metodologiji iz Inove i Velike Britanije.

NetWalking?

Cesice su kao primjer druženja žena poduzetnica spomenule ideju britanske organizacije koja organizira poslovno umrežavanje žena kroz NetWalking, zajedničku šetnju. Naime, poslovno umrežavanje odličan je način upoznavanja novih ljudi koji također vode neki posao, za stvaranje novih kontakata i razvoj poslovne suradnje. Posao razvijamo samo s ljudima koje volimo i kojima vjerujemo, tako što je upoznavanje budućih suradnika kroz zajedničku šetnju jednostavno sjajna ideja. Poslovne žene, uglavnom previše vremena provode sjedeći. Žene okupljane oko ideje NetWalkinga dogovaraju poslove dok borave vani, na svježem zraku. Nakon toga možda sjajno sjedne i poslovna kavica, ali može i bez toga. Više o ideji poslovnog druženja uz hodanje pogledajte u TED predavanju Nilofer Merchant: Got a meeting? Take a walk

Sastanke su vodile Susan Cabezas i Anamarija TkalčecSastanke su vodile Susan Cabezas i Anamarija Tkalčec

Prilika za suradnju

Sastanci su bili prigoda da CESI predstavi projekt FREE koji se provodi u nekoliko zemalja, a žene su razgovarale o svojim poslovnim idejama te mogućnostima međusobne potpore. Svaka od prisutnih žena ima neka znanja i vještine s kojima može pomoći drugim članicama. Neke su sudionice sastanka bile vješte u poslovnom planiranju, neke u marketingu, administraciji, poslovanju preko interneta itd. Sve su to vještine koje se mogu ponuditi drugima. Sastanak je bio poticajan u smislu da je svaka žena razmislila što bi joj mreža poduzetnica mogla dati, i što ona može ponuditi ženama okupljenim u mrežu.

U Petrinji je sastanak žena poduzetnica organiziran u prostorijama LAGa pa je domaćin bio Siniša Bukal, stručni voditelj uredaU Petrinji je sastanak žena poduzetnica organiziran u prostorijama LAGa pa je domaćin bio Siniša Bukal, stručni voditelj ureda

U Petrinji je sastanak organiziran u prostorijama LAGa. Sudionicama se svidjela izgradnja mreže poslovnih žena i ideja o organizaciji tematskih sastanaka. Također se dogovaralo o organizaciji županijske konferencije o poduzetništvu žena.

Na sastancima u Petrinji i Glini stvorena je ideja o izgradnji lokalne mreže poslovnih žena, a kasnije je dogovoreno da jedna jedinstvena mreža djeluje unutar LAGa Zrinska gora – Turopolje te da su u mrežu dobrodošle sve sadašnje i buduće poduzetnice s područja LAGa.

Na sastanku žena u Glini razgovaralo se o nepoticajnoj poduzetničkoj klimi. Radi obaveza koja je malim poduzetnicima nametnula država ugasila su se gotovo sva obiteljska gospodarstva. Sve su žene podržale ideju o povezivanju, kako bi izgradile mrežu podrške. Sastanak se održao u prostorijama Crvenog križa.Na sastanku žena u Glini razgovaralo se o nepoticajnoj poduzetničkoj klimi. Radi obaveza koja je malim poduzetnicima nametnula država ugasila su se gotovo sva obiteljska gospodarstva. Sve su žene podržale ideju o povezivanju, kako bi izgradile mrežu podrške. Sastanak se održao u prostorijama Crvenog križa.

Pozivamo sve poduzetnice, kao i sve žene koje tek razvijaju svoje poslovne ideje, da se pridruže novoj mreži ženi poduzetnica. Za potrebe međusobne komunikacije osnovale su Facebook grupu Mreža žena poduzetnica 

 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove autora portala Grakni.HR ili redakcije. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Grakni.HR zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Portal Grakni.HR

Cilj portala je pomagati razvoj participativne demokracije te doprinositi društvenim promjenama unutar zajednica, kao i održivom razvoju.

Participativna što?!

Aktivni građani

Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

Pridruži se

Kontakt

Udruga GrAk
Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Facebook stranica Grakni.HR

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.