Aktivni građani

  Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

  Pridruži se

  Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  FLIK je narastao: Alternativna strana FLIK-a

  FLIK2023naslov4

  Raduje nas što i ove godine sa istim suradnicima organiziramo FLIK - Festival lončarstva i keramike u Petrinji. FLIK je nama od početka bio puno više od festivala. 

  FLIK je zanimljiv petrinjski turistički proizvod koji ima izvorište u tradicionalnom lončarstvu, ali i suveremenoj keramici koja se u Petrinji stvara od polovice 19. stoljeća. Naime,  gotovo sva velika imena hrvatske umjetničke keramike s kraja 19. i polovice 20. stoljeća imaju svoja veća ili manja dodirna utočišta u Petrinji.

  Osim što privlači posjetitelje iz Zagreba, Siska, Karlovca i ostatka Hrvatske, ovaj festival raduje naše sugrađane. Dođu u velikom broju, posebno mlade obitelji. Oduvijek smo govorili da je glina medij kojim lijepimo našu zajednicu. Keramiku i lončarstvo svi petrinjci vole! Zajedno s Turističkom zajednicom Grada Petrinje i lokalnim lončarem Valentino Valentom od samog početka sudjelujemo u organizaciji ovog festivala. Na FLIK naša udruga donese opremu i sitni alat iz ateljea, organiziramo volontere, radimo promidžbu festivala, organiziramo radionice i druge aktivnosti.

  Ranijih godina smo shvatili da FLIK privlači ljude sklone alternativnom načinu života. Privlači ih priroda, zdrava prehrana, rad na sebi, meditacija. Zainteresirani su za dijeljenje resusrsa i znanja. Upravo smo zato ove godine već uhodanim aktivnostima FLIKa dodali nešto novo,aktivnosti koje su dio projekta Alternativna strana FLIK-a. Projekt financira Grad Petrinja, projektne aktivnosti uključuju jutarnju jogu u prirodnom okruženju, a potom i pripremu veganske hrane za posjetitelje FLIK-a. U nastavku ćemo opisati aktivnosti u sklopu projekta Alternativna strana FLIK-a.

  Joga za dobro jutro s Lidijom

  Flik započinje jutarnjom jogom s Lidijom. Joga će se raditi u mirnom okružju, pored rijeke Petrinjčice. U tišini ćemo se istezati i čuti sami sebe dok pažljivo osluškujemo i osjećamo svoje tijelo i svoju unutrašnju energiju. S jogom možemo započeti u svojim tridesetim, četrdesetim, pedesetim, šezdesetim, sedamdesetim… kad god odlučimo učiniti nešto za sebe. Gipkost tijela s godinama opada, ali iste vježbe možemo prilagoditi svojim mogućnostima. 

  VeGe doručak

  Festivalske dane ove godine uljepšavamo zdravim veganskim doručkom. Veganstvo je više od kulture prehrane koja granicu povlači na hrani životinjskog porijekla. Ono se bazira na filozofiji koja propituje svaki djelić naše rutine i svakodnevnih aktivnosti, od kupovanja odjeće, hrane, modnih dodataka pa sve do propitivanja usluga ugostiteljskih objekata.Osim što je uravnotežena veganska prehrana objektivno izuzetno zdrava, za nju se najčešće odlučujemo u skladu s vlastitim vjerovanjima i životnom filozofijom. Oni koji slijede veganski stil života za to su se vjerojatno odlučili iz više razloga, bilo da je riječ o borbi protiv okrutnosti nad životinjama, minimiziranju negativnih utjecaja na okoliš, izboru zdravijih namirnica ili pak spiritualnim uvjerenjima.

  Sharing is caring. Radionice članova Keramičkog ateljea Petrinja.

  Kada se dijeli, znanje se množi! Na FLIKu ćemo organizirati niz radionica koje će voditi naši volonteri, članovi Keramičkog ateljea Petrinja. Mi smo već stekli neka znanja koja želimo podijeliti dalje, s ljudima dobre volje koji žele oblikovati glinu. Jedna od radionica se provodi na lončarskom kolu koje je prilagođeno osobama s invaliditetom. Ovo su radionice koje će voditi volonteri, članovi Keramičkog ateljea Petrinja:

  Subota, 29.7.2023

  12:30 sati: Glinena priča – izrada tanjurića, voditelj: Silvio Radošević na lončarskom kolu prilagođenom za osobe s invaliditetom

  14:00 sati: Vrtlozi -  izrada ukrasnih posuda, Gordana Barić

  16:00 sati: Novo ruho, stari tabletići - izrada posuda, Marijana Žinić

   

  Nedjelja, 30.7.2023

  15:00 sati: To mogu i ja! - izrada zdjelica uz pomoć kalupa, voditeljica Palma Miličević

  16.30 sati: Šalica na dar – izrada šalica po šablonu, Vera Tarabić

   

  Lončarice - žene u "muškom svijetu lončara"

  Petrinjski lončari su tradicionalno bili muškarci. Žene su im pomagale u proizvodnji tako što su im pripremale glinu i ponekad ukrašavale posude. Da se pretpostaviti tko je čistio i pospremao lončarske radionice, zar ne? ????
  100-tinjak godina kasnije u Keramičkom ateljeu Petrinja za lončarskim kolima sjede žene i vrte istu tu "petrinjsku zemlu". Upravo to nas je navelo na ideju da u javnom prostoru organiziramo žensko natjecanje u radu na lončarskom kolu i tako kod sugrađa promijenimo njihovu viziju lončara. Da, među nama žive i lončarice.

  U nedjelju u 17:30 sati možete pogledati natjecanje na lončarskom kolu za žene.

   

  Detaljan program festivala pogledajte OVDJE.

   

   

   


  Please publish modules in offcanvas position.