Aktivni građani

  Ovaj je portal i mogućnost da učimo jedni od drugih i razmjenjujući znanje da bi ostvarili pozitivne promjene u svojim zajednicama.

  Pridruži se

  Kontakt

  Udruga GRAK
  Poslovni centar, Sajmište 2/1
  44250 Petrinja

  OIB: 85318270587

  Facebook stranica Grakni.HR

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Projekt: Otvoreni keramički atelje (2020-2022)

  Otvoreni keramički atelje je projekt koji u Petrinji provodi udruga Građanski aktivizam (GRAK) u partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i udrugom HVIDRA Petrinja. Projekt zajednici nudi keramički atelje u kojem će 120 osoba provoditi slobodno vrijeme, razvijati znanja i vještine na temeljima tradicionalnog lončarstva te povećati mogućnost (samo)zapošljavanje u Petrinji.

  atelje 2023 prostor

  NAPOMENA: Nakon završetka ovog projekta atelje je nastavio raditi pod nazivom KERAMIČKI ATELJE PETRINJA.

   

  UVOD U PROJEKT

  Zahvaljujući nalazištima vrlo kvalitete i nadaleko poznate petrinjske gline, lončarstvo se smatra najstarijim, najraširenijim i najpoznatijim obrtom Petrinje. Obrt  je doživio procvat sredinom 19. stoljeća kada je 145 lončara izrađivalo lonce, ćupove, sirnice, kuglenke, vrčeve, tanjure i ostale predmete potrebne svakodnevnom životu stanovništva. Petrinjski su lončari u to doba bili organizirani oko lončarskog ceha na čijoj je zastavi s jedne strane slika svetog Lovre, patrona ceha, a na drugoj strani zastave je obilježje ceha, petrinjska stuckaposuda od keramike u kojoj se nekada nosila voda ili vino.

  U samo jednoj ulici, koju danas zovemo Gajeva, lončarstvom se bavilo 56 obrtnika,  gotovo svaka kuća!  Zato se ta ulica nekada zvala Lončarska, a sve žitelje tog dijela grada i danas zovemo Toparima - prema njemačkoj riječi topf što znači lonac.

  Radi bogate lončarske tradicije posjetitelje Petrinje već na samom ulazu u grad pozdravi velika stucka postavljena u spomen lončarima koji su kroz protekla stoljeća razvijali naš grad. 

  Vođeni idejom o mogućnostima samozapošljavanja i bogatom tradicijom petrinjskog lončarstva, 2017. godine smo s lokalnim lončarskim obrtom VAL i Udrugom osoba s invaliditetom SMŽ osmislili manji projekt Revitalizacija lončarstva u kojem je 20 teško zapošljivih osoba, uključujući i osobe s teškim invaliditetom, steklo osnovne vještine modeliranja, ukrašavanja i pečenja gline. Projekt je u zajednici bio poznatiji po imenu „Glinena priča“. U sklopu tog projekta dali smo izraditi prvo lončarsko kolo prilagođeno osobama koje se kreću u invalidskim kolicima.

  Kako su nam se na radionicama izrade predmeta od keramike željeli pridružiti brojni sugrađani, počeli smo razmišljati o glini kao mediju koji može riješiti neke probleme u našoj zajednici. Naime, u Petrinji se osjeća nedostatak društvenih klubova koji nude obrazovne programe, kreativne radionice i sadržaje za slobodno vrijeme mladih, umirovljenika, branitelja, nezaposlenih i drugih skupina građana. Istovremeno, na tradicionalnom lončarstvu se temelji i turistička ponuda Petrinje ali imamo malo lončara.

  OTVORENI KERAMIČKI ATELJE

  U partnerstvu s Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i petrinjskom HVIDR-om pripremili smo projekt koji povezuje gore spomenuta dva problema u zajednici i nazvali ga „Otvoreni keramički atelje“. Dakle, atelje za izradu predmeta od keramike koji je dostupan svima. Projekt će se provoditi naredne dvije godine. Kupit ćemo potrebnu opremu i uskoro otvoriti vrata modernog keramičkog ateljea u kojem ćemo organizirati čak 332 sata edukacije o izradi predmeta od keramike, za različite dobne skupine građana. U ateljeu će i nakon završene obuke 120 osoba provoditi slobodno vrijeme, razvijati znanja i vještine u izradi moderne keramike, ali na temeljima tradicionalnog lončarstva, te u konačnici povećati mogućnost (samo)zapošljavanja u Petrinji.

  Naše je stoljeće u izradu predmeta od keramike donijelo puno novih ideja, materijala, oblika, boja i glazura. Sve ih želimo isprobati, ali istovremeno sačuvati naše etno stilove na površini keramike, radi očuvanja tradicije i prepoznatljivosti baštine našeg kraja. Također želimo zadržati radostan, srdačan i prijateljski doživljaj lončarstva koji se u Petrinji njeguje kroz stoljeća.

  KORISNIK PROJEKTA

  Udruga Građanski aktivizam (GRAK)

  Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

  E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

  Web stranica projekta: otvoreniatelje.eu

  Voditelj projekta: Ante Čakarić,  mob: +385 92 3902905

  PROJEKTNI PARTNERI

  VRIJEME PROVEDBE PROJEKTA

  Projekt traje 24 mjeseca i provodi se od 6. veljače 2020. -  6. veljače 2022.

  UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA

  992.817,60 HRK  (100% sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda)

  BROJ KORISNIKA

  Ukupno 120 stanovnika Petrinje među kojima je:

  • 20 osoba s invaliditetom
  • 20 osoba mlađih od 20 godina
  • 20 osoba od 25-29 godina
  • 25 osoba starijih od 54 godine
  • 35 ostalih sudionika participativnih umjetničkih i kulturnih aktvnosti

  BROJ NOVOZAPOSLENIH OSOBA U SKLOPU PROJEKTA

  U sklopu projekta će se zaposliti dvije osobe na 50% radnog vremena, voditelj projekta i projektni asistent.

  CILJ PROJEKTA

  Zajednici ponuditi otvoreni keramički atelje u kojem će 120 lokalnih stanovnika razvijati znanja i vještine o primijenjenoj umjetnosti na temeljima tradicionalnog lončarstva te povećati mogućnost (samo)zapošljavanja u Petrinji.

  ZNAČAJ I REZULTATI PROJEKTA

  U Petrinji će se uspostaviti moderan keramički atelje otvorenog tipa u kojem će 120 osoba iz naše zajednice sudjelovati na radionicama u kojima će ovladati potrebnim znanjima i vještinama za izradu unikatnih predmeta od keramike.

  Osim sprječavanja socijalne izoliranosti, atelje će im dati priliku i poticaj za (samo)osnaživanje i (samo)zapošljavanje. Sve će to Petrinji vratiti stari ugled i prepoznatljivost grada koji se diči lončarstvom.

  UPRAVLJAČKO I POSREDNIČKO TIJELO

  Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb (Upravljačko tijelo)

  Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb (Posredničko tijelo razine 2)

  EUROPSKI STRUKTURNI I INVESTICIJSKI FONDOVI

  EUROPSKI SOCIJALNI FOND

                Projekt je sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.


  Please publish modules in offcanvas position.