• 1

Umjetnost o kultura online i projekt za vrijeme pandemije: Keramika 54+

08 Tra 2021

Izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom COVID – 19 onemogućile su fizički pristup umjetničkim i kulturnim aktivnostima pripadnicima svih društvenih skupina. 

U cilju smanjivanja negativnih posljedica takvih mjera za pripadnike ranjivih skupina, tj. smanjivanja rizika njihove socijalne isključenosti, Ministarstvo kulture i medija RH je u svibnju 2020. u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. objavilo poziv za umjetnost i kulturu online jer digitalne tehnologije u novonastaloj situaciji omogućuju alternativni pristup. Poziv je bio usmjeren na povećanje socijalne uključenosti osoba mlađih od 25 i starijih od 54 godine sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta. 

NOVIM TENOLOGIJAMA DO AKTIVNIH KORISNIKA KULTURNIH SADRŽAJA

Kultura ima važinu ulogu u jačanju socijalne kohezije i izgradnji uključivog društva, a kulturna participacija značajno doprinosi osobnom razvoju i pobolšanju ukupne kvalitete života. Sudjelovanje u umjetničkim i kulturnim aktivnostima, kako potvrđuju brojna istraživanja, takoder ima povoljan učinak na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca. To se može povoljno odraziti na održavanje njihovih društvenih veza, pomoći u spriječavanju antisocijalnog ponašanje te na njihovo ukupno psihofizičko stanje. Poticanje pristupa kulturi stoga je ugrađeno u politike borbe protiv socijalne isključenosti i siromaštva. 

Novonastale okolnosti stoga zahtijevaju da se pripadnicima ranjivih skupina koje su najizloženije riziku od socijalne iskljuéčenosti osigura pristup umjetničkim i kulturnim aktivnostima koji je alternativan fizičkom, a upravo takav pristup omogućuju digitalne tehnologije. U aktualnoj situaciji COVID-19 epidemije, ustanove u kulturi, umjetničke organizacije te udruge u području umjetnosti i kulture postojeće programe i aktivnosti provode virtualno, kontinuirano ih nadogradujući novima sadržajima posebno osmšljenma za različite skupine korisnika. Aktivnosti koje se prenose putem različitih distribucijskih kanala obuhvaćaju sva područja umjetnosti i kulture.

Prepoznaje se značajan potencijal novih tehnologija za uključivanje onih društvenih skupina koje su tradicionalno udaljene od kulturnih ustanova i sadržaja. Stvoreni su alati koji pomažu ukidanju ne samo fizičkih, već i psihološih društvenih barijera. Istodobno su digitalne tehnologije olakšale aktivaciju korisnika kulturnih sadržaja. Korisnici prestaju biti pasivni primatelji kulturne ponude, a kroz participativne procese promiču se u aktivne stvaratelje, kritičare i komentatore.

ONLINE TEČAJ KERAMIKE ZA OSOBE STARIJE OD 54 GODINE

seniori oslikavaju keramiku

Udruga Građanski aktivizam se u gore opisani trend uključila projektom "Keramika 54+". Dakle, korisnici našeg projekta su osobe starije od 54 godine iz Sisačko-moslavačke županije. Za njih smo pripremili online participativne, umjetničke i kulturne aktivnosti usmjerene na socijalno uključivanje i stecanje znanja i vještina potrebnih za uzradu umjetničkih predmeta od keramike.

Prijavi se na tečaj keramike

Ukupni proračun projekta je 482.720,00 HRK, a udio sufinanciranja po pojedinom projektu iznosi 100 % prihvatljivih troškova tj. 85 % pokriva Europski socijalni fond, a 15 % Ministarstvo kulture i medija. 

esf svi web

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost udruge Građanski aktivizam.

Korisnik projekta

Građanski aktivizam (GRAK)
Milana Dujnića 29, 44250 Petrinja

OIB: 85318270587

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Facebook54+

Pitali ste...

Koliko košta online tečaj keramike?
Tečaj je besplatan za sve sudionike. Također ćemo vam osigurati potrebnu opremu, glinu, materijale, boje, uslugu dostave, pečenja i glaziranja gotovih predmeta u keramičkim pećima.

Moram li imati svoje računalo?
Ne, od nas ćete besplatno dobiti tablet s instaliranim programima preko kojih možete pratiti predavanja. Potrebno je samo da imati pristup internetu.

Trebam li imati neko predznanje?
Ne, nikakvo predznanje za sudjelovanje na tečaju vam nije potrebno. Dovoljno je samo da želite naučiti nešto novo.

Što ću naučiti na online tečaju keramike?
Naučit ćete izrađivati i ručno oslikavati različite predmete od keramike. 

Tko je predavač? 
Predavač je Valentino Valent, petrinjski lončar s velikim iskustvom u vođenju radionica.

Tko može sudjelovati na tečaju? 
Sudionici mogu biti osobe starije od 55 godina s prebivalištem u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tko sve to financira?
Projekt 100% financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

54+ VIJESTI

Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.