Aktivni građani vole svoje lokalne zajednice

  Aktivni građani su ljudi kojima je stalo do svojih lokalnih zajednica i mjesta gdje žive. To su građani koji aktivno preuzimajući odgovornost i inicijativu u području od javnog interesa žele potaknuti pozitivnu promjenu svojim djelovanjem i izricanjem svog mišljenja. Aktivni građani svojim sudjelovanjem, mogu pomoći pri odlučivanju te utjecati na niz stvari, uključujući i kako se vode gradski poslovi, sto se i kako financira i gradi.

  Kako se uključiti i postati aktivni građanin?

  Možete započeti s malim stvarima, pomažući nekoj grupi u svom susjedstvu ili lokalnoj udruzi. Ili možete savjetovati svoja lokalna javna tijela (poput policije ili gradskog vijeća) sudjelujući u upitnicima i konzultacijama, sudjelujući na sastancima mjesnih odbora i gradskih četvrti (ukoliko ih imate) ili jednostavno javnim postavljanjem pitanja. A možete i podijeliti misao ili ideju na drustvenim mrežama.

  Možete vršiti pritisak na gradsko vijeće ili vladu sudjelujući u izravnoj akciji. Peticija može biti jedan od načina da izrazite svoju zabrinutost i prikupite podršku.
  Možete pomoći ili dati savjet javnoj službi ili udruzi, ili postati gradski vijećnik i sudjelovati u donošenju odluka koje utječu na vašu lokalnu zajednicu.

  Aktivnim je građanima stalo do mjesta u kojem žive

  U što se sve možete uključiti?

  Član društve grupe
  sudjelovanje u aktivnostima s istomišljenicima. Aktivnosti se kreću od plesa, zidnog penjanja, razni klubovi, uzgoj hrane.. popis ide u nedogled.

  Dobar susjed
  Pomaganje ljudima koji žive u vašoj ulici da budu aktivniji i manje ovisni o javnim uslugama. Možete pripaziti na susjedovu kuću dok je na putu, otići u kupovinu bakici iz susjedstva ili pruziti informaciju o lokalnoj službi.

  Konzultant
  Davanje povratne informacije javnim tijelima o njihovim uslugama ispunjavanjem raznih upitnika ili sudjelovanjem u radu gradskih odbora.

  Volontiranje mijenja mnoge životeVolonter
  Davanje svog slobodnog vremena za poboljšanje lokalne ili javne usluge. To može biti ​​neki uredski posao, dijeljenje svojih znanja i vještina kao što su informatički tečajevi, satovi kuhanja, kreativne radionice, ili treniranje sportskog tima.

  Aktivist
  Poduzimanjem akcije za promjenu lokalne situacije kroz različite ​​kampanje, uspostavljanjem mreže ili grupe, organiziranjem i potpisivanjem peticije, pokretanjem informativnih štandova i korištenjem medija za naglašavanje i rješavanje problema u zajednici.

  Zašto postati aktivan građanin?

  Biti aktivan građanin omogućit će vam učiniti razliku u vašoj lokalnoj zajednici. Možete iskazati svoje ideje i uvjerenja, te na taj način pomoći društvu ili pojedincu. Također ćete dobiti niz drugih pogodnosti, kao što je daljnje razvijanje svojih vještina i znanja, poboljšanje mogućnost zapošljavnja i upoznavanje novih ljudi.
  Različiti modeli aktivnog građanstva zahtijevaju različite količine vremena i zato možete odabrati ulogu ovisno o vremenu imate na raspolaganju.
  Aktivnim radom u zajednici pomažemo stvoriti mjesto u kojem je dobro živjeti i odgajati svoju djecu.


  Please publish modules in offcanvas position.