hr HR en EN de DE

atelje logo 300 bijeli

svi grbovi bijeli 300

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 • Vodič: Od registracije do rada udruge (2.dio - pravi posao tek počinje!)

  Nakon uvoda u kojem smo vam pokušali pomoći da odlučite želite li uopće osnovati udrugu, u prvom dijelu ovog vodiča pisali smo o tome što trebate znati korak po korak, kako bi započeo postupak registracije udruge. Ako mislite da ste ishodovanjem Rješenja o Read More
 • Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Udruga GRAK traži suradnike i suradnice, građane koji trebaju medijsku platformu za izražavanje kreativnog potencijala i zagovaranje svojih ideja i stavova. Uloga građana nije samo u konzumiranju medija, već da budu ravnopravni sudionici u stvaranju društveno korisnih medijskih sadržaja. Read More
 • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Volonteri su nam dali nadu spašavajući Petrinju, Sisak, Glinu...

Stanovnici Petrinje, Siska, Gline i brojnih okolnih mjesta vjerojatno nikada neće…

Zašto su glina i lončarstvo korisni i važni u razvoju djeteta?

Glina je bitan element u odrastanju djece. Uočeno je i dokazano koliko je neprocjenjivo…

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina…

Natječaj za unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba

09 Sij 2017

Republika Hrvatska se ubraja među države s visokim udjelom starog stanovništva. Dužnost svake humane civilizacije je poštovati i uvažavati starije osobe i unatoč njihovoj smanjenoj snazi dopustiti im da se osjećaju ravnopravnim sudionicima društva. Treba poticati i podržati svaku društvenu inicijativu koja omogućuje starijim osobama da budu društveno angažirane i aktivne u tjelesnom i psihičkom pogledu, da budu korisne prenoseći novim naraštajima svoja iskustva, znanje i vještine. Zajednica im treba pokazati dostatnu zahvalnost, brinuti se o njima i omogućiti im sretnu starost.

Zato je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je Poziv za prijavu projekata usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici. Natječaj je otvoren do 30.01.2017. godine.

Republika Hrvatska se ubraja među države s visokim udjelom staračkog stanovništvaRepublika Hrvatska se ubraja među države s visokim udjelom staračkog stanovništva

Natječaj vam nudi priliku da razvijete različite oblike socijalnih usluga koje pridonose uključivanju starijih osoba u život zajednice. Neki od problema, kao što su smanjena mobilnost i osamljenost starijih osoba, povećavaju potrebu za ovakvim uslugama. Izrazito potrebite jesu starije osobe koje žive u samačkim staračkim domaćinstvima, osobe niskog socio-ekonomskog statusa, pogotovo kad istovremeno žive u slabo razvijenim ili slabo naseljenim područjima.

Opći cilj ovog natječaja je podržati projekte koji uključuju starije osobe u život zajednice i sprječavaju institucionalizaciju.
Posebni cilj  je organiziranje dnevnih aktivnosti za starije osobe koje su prilagođene potrebama i interesima starijih osoba koje žive u lokalnoj zajednici u kojoj se navedene aktivnosti provode, kao i širenje ovih usluga na područjima na kojima iste nisu dostupne. 

Planirano trajanje projekta je od 6 do 12 mjeseci. Pojedinom projektu će se dodijeliti od 30 do 80 tisuća kuna. 

Prihvatljivim prijaviteljima smatraju se udruge koje pružaju usluge za starije osobe te domovi socijalne skrbi i druge pravne osobe koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi. Prednosti u financiranju projekta ostvaruju prijavitelji koji u svoj rad uključuju volontere, imaju osigurano sufinanciranje od strane jedinica lokalne i područne samouprave, projekt provode u partnerstvu te uključuju korisnike koji žive u samačkim staračkim domaćinstvima, osobe niskog socio-ekonomskog statusa, pogotovo kad istovremeno žive u slabo razvijenim ili slabo naseljenim područjima.

Prihvatljive partnerske organizacije/ustanove su lokalni dionici: jedinice lokalne i područne samouprave, ustanove socijalne skrbi i udruge.

Ciljana skupina korisnika svih aktivnosti koje se financiraju ovim Pozivom su osobe starije životne dobi, odnosno osobe starije od 60 godina.

Prihvatljivi tipovi projektnih aktivnosti mogu se rasporediti prema sljedećim grupama:

 • sportsko-rekreativne (tjelovježba, šetnje, sport prilagođen starijoj dobi)
 • kreativne (kreativne i likovne radionice, radionice ručnog rada i tradicionalni obrti),
 • edukacijske i informativne (predavanja, radionice, tečajevi),
 • kulturne (književni klub, kazališna grupa, projekcije filmova, pjevački zbor)
 • zabavne (proslave, društvene igre, kvizovi)
 • kombinacije navedenih aktivnosti i drugo (izleti, koncerti).

Projekti trebaju imati različitim aktivnostima i obuhvatiti najmanje četiri grupe aktivnosti u trajanju od 20 do 40 sati tjedno (raspoređeno na barem četiri dana u tjednu).

U sadržaj pojedine aktivnosti mora biti uključeno najmanje 10 korisnika po terminu održavanja aktivnosti.

U sklopu projekta možete financirati naknade i plaće osoba koje rade na projektu, kupnju nužne opreme i materijala za radionice, režijske troškove, putne troškove i ostale troškove i usluge nužni za provedbu aktivnosti programa. 

Preuzmite natječajnu dokumentaciju, napišite projekt i uljepšajte život strijim osobama u vašoj zajednici! Aktivnosti organizirajte u javnim prostorima u vašem gradu ili općini. Nemojte zaboraviti niti sela, posebno ona u kojima ima veći broj starijih osoba, a  javni prijevoz im je skoro pa nikakav. Sretno!

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.