hr HR en EN de DE

atelje logo 300 bijeli

svi grbovi bijeli 300

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 • Vodič: Od registracije do rada udruge (2.dio - pravi posao tek počinje!)

  Nakon uvoda u kojem smo vam pokušali pomoći da odlučite želite li uopće osnovati udrugu, u prvom dijelu ovog vodiča pisali smo o tome što trebate znati korak po korak, kako bi započeo postupak registracije udruge. Ako mislite da ste ishodovanjem Rješenja o Read More
 • Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Udruga GRAK traži suradnike i suradnice, građane koji trebaju medijsku platformu za izražavanje kreativnog potencijala i zagovaranje svojih ideja i stavova. Uloga građana nije samo u konzumiranju medija, već da budu ravnopravni sudionici u stvaranju društveno korisnih medijskih sadržaja. Read More
 • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Volonteri su nam dali nadu spašavajući Petrinju, Sisak, Glinu...

Stanovnici Petrinje, Siska, Gline i brojnih okolnih mjesta vjerojatno nikada neće…

Zašto su glina i lončarstvo korisni i važni u razvoju djeteta?

Glina je bitan element u odrastanju djece. Uočeno je i dokazano koliko je neprocjenjivo…

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina…

Kuća građana kao način izgradnje zdrave zajednice

01 Ožu 2018

Kuća građana (Bürgerhaus) u njemačkom naselju Haidach kod Pforzheima mjesto je okupljanja, mladih i starih, malih i velikih, bez obzira odakle dolaze. Istovremeno je to i mjesto volonterskog angažmana lokalnih stanovnika. Naselje Haidach ima 14.000 stanovnika, a radi velikog broja doseljenika iz Rusije nekada je bilo poznato po imenu Mala Moskva. Naravno, doseljnici su se u međuvremenu integrirali i danas je to uobičajeno njemačko naselje.

Kuca građana u Haidachu moderna je zgrada koja ima i mali kafićKuca građana u Haidachu moderna je zgrada koja ima i mali kafić

Kuća građana je centar za djecu i mlade, obiteljski centar i međuneneracijska kuća. Posjetila sam ih neki dan, taman su organizirali lokalni buvljak. Stanovnici naselja su međusobno prodavali i kupovali igračke i odjeću za djecu. U sklopu centra se nalazi i knjižnica s kafićem u kojem se okupljaju stanovnici naselja. Volonteri su za šankom pravili i prodavali kave. Dva volontera, muškarac i žena, stariji od 70 godina. Za stolovima su sjedili i razgovarali mještani različite dobi.

NEKADA PROBLEMATIČNO NASELJE, DANAS OAZA MIRA

Više od 25 godina ovo mjesto nudi razne aktivnosti, tečajeve i događanja. Naselje je specifično po tome što više od 70% stanovnika čine migranti koji su tu doselili 80-tih godina. Doseljenici su bili mahom njemačke obitelji iz istočnih zemalja, s puno djece i mladih za koje nije bilo nikakvih sadržaja. Logično, naselje je postalo problematično i na lošem glasu. Integracija velikog broja doseljenika bila je veliki izazov za lokalnu vlast.

Naselje Haidach se nalazi svega par kilometara od centra Pforzheima. Radi naglog dolaska velikog broja stanovnika iz istočnih zemalja, u naselju su se gomilali problemi.Naselje Haidach se nalazi svega par kilometara od centra Pforzheima. Radi naglog dolaska velikog broja stanovnika iz istočnih zemalja, u naselju su se gomilali problemi.

Rješenje su vidjeli u izgradnji građanskog centra gdje će se stanovnici moći družiti i upoznavati. Izgrađen je moderan centar koji ima 600 kvadrata multifunkcionalnog prostora. Na dvije etaže kuća građana ima veliko predvorje, ima dvoranu s pozornicom, veliku kuhinju u kojoj može jesti 250 ljudi, prostorije za sastanke i radionice, dječji klub, klub za mlade, računalnu učionicu, knjižnicu i urede. Prostorije centra se mogu koristiti i privatno, uz novčanu naknadu.

Centar se umrežio s brojnim institucijama, donio je mir u taj dio grada, a kod stanovnika razvio osjećaj zajedništva. Problematično naselje je postalo miran dio grada s puno zelenila u kojem vole stanovati mlade obitelji i umirovljenici.

Centrom upravlja udruga koja ima ugovor s gradom. Važno je da politika i religija nemaju utjecaj na rad centra, mada se isti financira iz gradskog proračuna. Dodatna sredstva im dolaze iz donacija i projekata.

AKTIVNOSTI ZA STARE I MLADE

Centar organizira razne tečajeve koje često vode volonteri iz naselja, bez obzira radi li se o računalnoj obuci za penziće, tečajevima njemačkog jezika za nove doseljenike, brojnim aktivnostima za djecu i mlade. Kroz više od 80 ponuđenih aktivnosti svi mogu pronaći nešto što ih zanima, kao volonteri ili samo kao sudionici. Aktivnosti organizira 6 zaposlenih i uz pomoć više od 100 volontera.

Računalna učionica za sve generacije. Predavači su često volonteri iz naselja. U dvorani s binom organiziraju razne scenske aktivnosti
Računalna učionica za sve generacije. Predavači su često volonteri 
 U dvorani s binom organiziraju razne scenske aktivnosti

Za djecu organiziraju pjevanje, glumu, ples, likovne i glazbene radionice, igraonice, uče ih praviti kolače i svim poslovima vezanim za domaćinstvo, pomažu im napisati zadaću, organiziraju kino projekcije… Dok se djeca igraju, majke mogu razgovarati uz kavicu, a mogu se igrati i pjevati, svi zajedno! Među današnjim zaposlenicima centra su mlade osobe koje u taj centar dolaze od svog djetinjstva.Stanovnici naselja kroz male konferencije raspravljaju o aktualnim lokalnim temama. Na taj se način dodatno izgrađuje osjećaj zajednice.

 Djeci se posvećuje posebna pažnja i nude brojne aktivnosti koje često uključuju i njihove roditelje.  Škola glazbe unutar kluba mladih. Mladi mogu birati razne instrumente na kojima žele naučiti svirati.
Brojne aktivnosti za djecu često uključuju i njihove roditelje.
Škola glazbe unutar kluba mladih. 

Centar organizira veliku ljetnu manifestaciju u kojoj kao organizatori sudjeluju mnogi lokalni volonteri. Manifestacija je splet igara i zabavnih aktivnosti za djecu i obitelji. Volonteri su stanovnici naselja, često isti oni koji su tu dolazili kao djeca. Dobro se dobrim vraća.

Kuća građana organizira ljetnu manifestaciju kojoj se djeca naselja jako radujuKuća građana organizira ljetnu manifestaciju kojoj se djeca naselja jako raduju

Ovakve su kuće građana uobičajene u Njemačkoj. Mi u Hrvatskoj tek razmišljamo o tome. Predugo.

 

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.