hr HR en EN de DE

atelje logo 300 bijeli

svi grbovi bijeli 300

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 • Vodič: Od registracije do rada udruge (2.dio - pravi posao tek počinje!)

  Nakon uvoda u kojem smo vam pokušali pomoći da odlučite želite li uopće osnovati udrugu, u prvom dijelu ovog vodiča pisali smo o tome što trebate znati korak po korak, kako bi započeo postupak registracije udruge. Ako mislite da ste ishodovanjem Rješenja o Read More
 • Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Udruga GRAK traži suradnike i suradnice, građane koji trebaju medijsku platformu za izražavanje kreativnog potencijala i zagovaranje svojih ideja i stavova. Uloga građana nije samo u konzumiranju medija, već da budu ravnopravni sudionici u stvaranju društveno korisnih medijskih sadržaja. Read More
 • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Volonteri su nam dali nadu spašavajući Petrinju, Sisak, Glinu...

Stanovnici Petrinje, Siska, Gline i brojnih okolnih mjesta vjerojatno nikada neće…

Zašto su glina i lončarstvo korisni i važni u razvoju djeteta?

Glina je bitan element u odrastanju djece. Uočeno je i dokazano koliko je neprocjenjivo…

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina…

Novi indeks razvijenosti naglašava razlike Zagreba i ostatka Hrvatske

19 Pro 2017

Sigurno ste puno puta čuli da se spominje indeks razvijenosti županija, gradova i općina. To je pokazatelj koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave te isti služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći. Dakle, taj je podatak najvažniji onima kojima pomoć države zaista treba, a to je gotovo cijela Hrvatska izvan Zagreba.

Logo Hrvatske turističke zajednice tvrdi da je Hrvatska puna života. Statistike nam pričaju drugačiju priču.Logo Hrvatske turističke zajednice tvrdi da je Hrvatska puna života. Statistike nam pričaju drugačiju priču.

Obzirom da su dosadašnja iskustva ukazala kako je mnogim područjima učinjena nepravda, Sabor je prošlog tjedna usvojio novi model izračuna indeksa razvijenosti, odnosno metodološkog okvira za ocjenjivanje i razvrstavanje jedinica lokalne i regionalne samouprave u razvojne skupine.

Indeks razvijenosti sada se računa na osnovi prosječnog dohotka po stanovniku, prosječnog izvornog prihoda po stanovniku, prosječne stope nezaposlenosti, općeg kretanja stanovništva, udjela obrazovanog stanovništva u dobi od 20 do 64 godine (VŠS i VSS) te indeksa starenja. Novim modelom izračun indeksa razvijenosti nadograđen je demografskom komponentom indeksa, uvođenjem pokazatelja indeksa starenja i izmjenom stupnja obrazovanosti. Osim toga, otklonjen je problem utjecaja nekih statističkih obilježja, što je u konačnici rezultiralo pravednijim razvrstavanjem općina, gradova i županija u razvojne skupine.

Općine i gradovi su razvrstani u osam skupina – četiri iznadprosječne i četiri ispodprosječne skupine, a županije u četiri skupine – dvije iznadprosječne i dvije ispodprosječne skupine, a status potpomognutih područja imat će sva područja ispod prosjeka razvijenosti RH.

Kontinentalna i jadranska regija među 15 posto najsiromašnijih u EU

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore kontinentalni dio zemlje zaostaje za jadranskom Hrvatskom, a obje te statističke regije (dakle cijela Hrvatska) pale su među 15 posto najsiromašnijih u EU-u. Povećavaju se razlike u razvijenosti između Zagreba i ostale Hrvatske. Zagreb čini trećinu gospodarstva Hrvatske i popravlja prosjek. Od tisuću najvećih tvrtki u državi, polovina je u Zagrebu, a tek svaka peta nalazi se u jadranskom dijelu zemlje. Ako se izuzme Zagreb, stanje na kontinentu puno je gore. 

Dok se većina članica EU-a proteklih nekoliko godina vratila na razinu prije krize iz 2008., Hrvatska će prema najnovijoj procjeni Europske komisije tek 2019. godine doći tamo gdje je bila 2008.

Indeks razvijenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji

Prema novoj tablici indeksa razvijenosti Grad Zagreb ima indeks 117,758. Slijedi ga Istarska županija s indeksom 108,97.

Od Sisačko-moslavačke županije koja ima indeks 91,70 nerazvijena je samo Virovitičko-podravska županija s koeficijentom 90,67.

Indeks razvijenosti gradova i općina mnoge će iznenaditi. Među gradovima u Sisačko-moslavačkoj županiji samo Sisak (102,91) i Kutina (102,71) imaju indeks razvijenosti iznad prosjeka Hrvatske. Popovača se drži jako blizu prosjeka (99,9), Petrinja bilježi indeks od 98,69, Novska 98,05, Hrvatska Kostajnica 94,13, a Glina ima najniži indeks, tek 91,17.

Index razvijenosti gradova Sisačko-moslavačke županije pokazuje da su Sisak i Kutina tek malo iznad državnog prosjeka Index razvijenosti gradova Sisačko-moslavačke županije pokazuje da su Sisak i Kutina tek malo iznad državnog prosjeka

Općine u Sisačko-moslavačkoj županiji bilježe još niže indekse razvijenosti. Sve su ispod državnog prosjeka, a najniži index ima Gvozd, samo 80,59 te se ubraja u I. skupinu jedinica lokalne samouprave koje se nalaze u zadnjoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. U toj su skupini također Donji Kukuruzari, Dvor, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Majur, Sunja te Grad Glina.

Index razvijenosti općina u Sisačko-moslavačkoj županiji čak sedam općina svrstava u najnerazvijenije u Hrvatskoj, one iz I. skupine, jer im je index manji od 92,68Index razvijenosti općina u Sisačko-moslavačkoj županiji čak sedam općina svrstava u najnerazvijenije u Hrvatskoj, one iz I. skupine, jer im je index manji od 92,68

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.