hr HR en EN de DE

atelje logo 300 bijeli

svi grbovi bijeli 300

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 • Vodič: Od registracije do rada udruge (2.dio - pravi posao tek počinje!)

  Nakon uvoda u kojem smo vam pokušali pomoći da odlučite želite li uopće osnovati udrugu, u prvom dijelu ovog vodiča pisali smo o tome što trebate znati korak po korak, kako bi započeo postupak registracije udruge. Ako mislite da ste ishodovanjem Rješenja o Read More
 • Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Udruga GRAK traži suradnike i suradnice, građane koji trebaju medijsku platformu za izražavanje kreativnog potencijala i zagovaranje svojih ideja i stavova. Uloga građana nije samo u konzumiranju medija, već da budu ravnopravni sudionici u stvaranju društveno korisnih medijskih sadržaja. Read More
 • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Volonteri su nam dali nadu spašavajući Petrinju, Sisak, Glinu...

Stanovnici Petrinje, Siska, Gline i brojnih okolnih mjesta vjerojatno nikada neće…

Zašto su glina i lončarstvo korisni i važni u razvoju djeteta?

Glina je bitan element u odrastanju djece. Uočeno je i dokazano koliko je neprocjenjivo…

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina…

Financiranje udruga u Petrinji, misterija kojoj se ne vidi kraj

31 Ožu 2016

Ako živite u Petrinji sigurno ste se nekada zapitali koliko sredstava od Grada Petrinje dobiju pojedine udruge. Na žalost, takve informacije nikada nisu javno objavljene. 

Na službenim stranicama Grad Petrinja nema informacija o financiranju udruga. Na službenim stranicama Grad Petrinja nema informacija o financiranju udruga.

Gradska uprava objavi samo javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi i društvenim djelatnostima na području Grada Petrinje. U pozivu nisu jasno opisane procedure natječaja, ne postoji pravilnik o financiranju udruga i ne postoji godišnji plan objave svih javnih poziva za udruge. A sve bi to po zakonu trebalo biti na internetskim stranicama Grada Petrinje.

Grad Petrinja svake godine u rujnu objavi javni poziv za financiranje udruga. Odluka o raspodjeli sredstava udrugama temeljem tog poziva nikada nije bila javno objavljena i dostupna javnosti. Ovo je poziv za financiranje udruga za 2016. godinu.Grad Petrinja svake godine u rujnu objavi javni poziv za financiranje udruga. Odluka o raspodjeli sredstava udrugama temeljem tog poziva nikada nije bila javno objavljena i dostupna javnosti. Ovo je poziv za financiranje udruga za 2016. godinu.

Iz neformalnih izvora doznajemo da je odluka o raspodjeli financiranja udruga trebala biti donesena i poslana udrugama ali je taj postupak zaustavljen jer se radio rebalans proračuna kojim se predviđeno smanjenje podrške udrugama kroz javni poziv. Kako je to moguće. Lako, pogotovo kada nitko ne zna kolika je ukupna vrijednost javnog poziva. Taj bi podatak trebao biti vidljiv u Godišnjem planu raspisivanja javnih poziva za financiranje projekata koje provode udruge iz proračuna grada za tekuću godinu. Slučajno ili ne, Petrinja nema taj dokument, mada ga mora imati temeljem članka 8. Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata za opće dobro koje provode udruge („Narodne novine“ broj 26/15). Naime, godišnji plan natječaja za udruge treba biti izrađen i objavljen na službenim stranicama 30 dana nakon donošenja proračuna jedinice lokalne samouprave za sljedeću kalendarsku godinu.

Osim spomenutog Godišnjeg plana raspisivanja javnih poziva, Grad Petrinja na svojim internet stranicama treba pravovremeno objaviti ove informacije:

 • Pravilnik o financiranju programa, projekata i manifestacija koje provode organizacije civilnog društva. 
 • Javni pozivi/natječaji za udruge s jasnim kriterijima, sukladno gornjem pravilniku. 
 • Upute za prijavitelje na natječaje i javne pozive. 
 • Odluke o raspodjeli sredstava udrugama temeljem javnih poziva i natječaja. Dakle, rezultate provedenog natječaja.

Također pročitajte: 
Sisak je primjer transparentne raspodjele sredstava udrugama
Grad Novska skromno ali transparentno financira udruge

A što je s pravom na pristup informacijama?

Obzirom da gore navedene informacije nismo pronašli na internetskim stranicama Grada Petrinje, te smo informacije tražili temeljem prava na pristup informacijama. Napominjem da smo na isti način testirali sve gradove u Sisačko-moslavačkoj županiji. Petrinja je pokazala najgore rezultate - nije nam dala ništa od onoga što smo tražili.

Ovdje želimo naglasiti da gore navedeni datum našeg zahtjeva/dopisa nije točan. Zahtjev smo poslali 09.02.2016. na mail službenika za pristup informacijama (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ali nismo dobili nikakav odgovor. Ponovo smo zatražili iste informacije 29.02.2016. Opet nije bilo odgovora... Nazvali smo ured gradonačelnika i tražili službenicu za informiranje. Na web stranici je pisalo da je to Sanja Mandić Vuksanović. Doznali smo da ona više ne obnaša tu dužnost te je nova službenica za informiranje Zlata Jajčinović. Kada smo gospođu Jajčinović (nakon par poziva) pitali zašto ne odgovara na zahtjev za pristup informacijama, objasnila je da nema mogućnost čitanja službenog maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te će nam se javiti kada joj se na radnom računalu to omogući. I zbilja, nakon par dana smo dobili odgovor u kojem Grad Petrinja nema niti jednu informaciju koju smo tražili.

Ovdje vam citiramo odgovor i obrazloženje koje smo dobili od gradske uprave. Mi nismo tražili godišnji izvještaj o izvršenju proračuna nego rezultate natječaja i ostalo financiranje udruga u 2015. godini. Svi su nam drugi gradovi dali tražene podatke o financiranju udruga, pa i Sisačko-moslavačka županija. Primjera radi, Grad Sisak i Grad Novska objavili su i rezultate financiranja udruga u ovoj, 2016. godini. 

Voljeli bi da smo vam ovdje mogli kroz razne infografike prikazati kako Grad Petrinja financira udruge koje provode programe u kulturi, socijali, sportu, udruge koje provode aktivnosti za djecu i mlade itd. Na žalost, unatoč brojnim pokušajima, nismo mogli doći do tih informacija. 

Primopredaja vlasti s prošlog gradonačelnika Željka Nenadića i sadašnjeg Darinka Dumbovića koji je tom prilikom najavio kvalitetniji i učinkovitiji rad gradske administracije te bolju suradnju s udrugama.

 Na kraju istraživanja o transparentnom financiranju udruga u Sisačko-moslavačkoj županiji svaki grad dobije ocjenu od 1 do 10. Grad Petrinja ima jako lošu ocjenu, jedva 2 - i to radi natječaja koji u skromnoj verziji ipak postoje na internet stranicama.

Čisto da se zapitaš čemu služe internetske stranice Grada Petrinje. Promociji gradske uprave ili informiranju građana?Čisto da se zapitaš čemu služe internetske stranice Grada Petrinje. Promociji gradske uprave ili informiranju građana?

TAKOĐER PROČITAJTE:
Sisak je primjer transparentne raspodjele sredstava udrugama 
Financiranje udruga u Petrinji, misterija kojoj se ne vidi kraj
Grad Novska skromno ali transparentno financira udruge 
Kako Sisačko-moslavačka županija financira udruge?


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.