hr HR en EN de DE

atelje logo 300 bijeli

svi grbovi bijeli 300

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 • Vodič: Od registracije do rada udruge (2.dio - pravi posao tek počinje!)

  Nakon uvoda u kojem smo vam pokušali pomoći da odlučite želite li uopće osnovati udrugu, u prvom dijelu ovog vodiča pisali smo o tome što trebate znati korak po korak, kako bi započeo postupak registracije udruge. Ako mislite da ste ishodovanjem Rješenja o Read More
 • Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Udruga GRAK traži suradnike i suradnice, građane koji trebaju medijsku platformu za izražavanje kreativnog potencijala i zagovaranje svojih ideja i stavova. Uloga građana nije samo u konzumiranju medija, već da budu ravnopravni sudionici u stvaranju društveno korisnih medijskih sadržaja. Read More
 • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Volonteri su nam dali nadu spašavajući Petrinju, Sisak, Glinu...

Stanovnici Petrinje, Siska, Gline i brojnih okolnih mjesta vjerojatno nikada neće…

Zašto su glina i lončarstvo korisni i važni u razvoju djeteta?

Glina je bitan element u odrastanju djece. Uočeno je i dokazano koliko je neprocjenjivo…

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina…

Irska: Primjer dobro organizirane zajednice

17 Pro 2015

U proljeće 2015. godine na jednom studijskom putovanju bila sam u Irskoj, otoku zelenih ravnica, surovih krajolika, bajkovitih dvoraca, mitova i legendi. Cilj mog putovanja bio je posjetiti par najboljih organizacija civilnog društva Sjeverne Irske koja, slično kao i Hrvatska, prolazi kroz postratno razdoblje u kojem treba obnoviti devastirane objekte i narušene društvene odnose. Zanimalo me kako se tim izazovom nose zajednice u Sjevernoj Irskoj, posebno one u kojima su bili izraženi dugogodišnji sukobi između katolika i protestanata, Iraca i Engleza.

Bilo je to jedno od onih putovanja s kojih se čovjek vrati ispunjen energijom i osjećajem da svijet gleda drugačijim očima.

- „I moja zajednica može izgledati tako“, razmišljala sam na povratku.

Ovdje ću vam ispričati istinitu priču o jednom naselju u Derryiju koje se zove Leafair. Naselje ima 15-tak tisuća stanovnika, a nekada je bilo opasno i neugledno mjesto za život. Zahvaljujući jednoj udruzi, danas sve izgleda puno, puno drugačije...

U naselju Leafair živi oko 15 tisuća stanovnika

Leafair Community Association, udruga stanovnika naselja Leafair

Udruga zajednice Leafair je organizacija koja okuplja i organizira lokalno stanovništvo s ciljem njihovog aktivnog sudjelovanja kako bi popravili kvalitetu života u zajednici. Njihova priča započinje prije 20-tak godina kada je Leafair bio, radi čestih građanskih sukoba između katolika i protestanata, poprilično nepopularno naselje. Mnogu su stanovi bili prazni, na ulicama su bili zapaljeni automobili, javni su prostori bili devastirani... U naselju je vladao strah i nesigurnost kojoj se nije vidio kraj...

Stanovnici te najopasnije četvrti u Derryiju su odlučili to promijeniti. Vođeni jednim čovjekom iz zajednice Peterom McDonaldom, osnovali su udrugu i zakupili garažu koja im je bila radna prostorija u kojoj su stvarali akcijski plan revitalizacije svog naselja.

Danas se Leafair transformirao u lijepo i dobro organizirano naselje. Članovi udruge su iskoristili zapuštene prostore društvenog doma i tamo izgradili moderne prostore za kulturne, edukativne, sportske i zabavne sadržaje. Zapošljavaju 10-osoba i grade svijetlu budućnost svog naselja. U posljednjih 20 godina u zajednicu su privukli više od 20 milijuna kuna!

Jedna od prostorija društvenog doma

Kuhinju doma mogu koristiti svi. Stariji stanovnici, među kojima je puno samaca, u domu često organiziraju zajednički ručak.

Prostorija za opuštanje i masažu, u sklopu društvenog doma

Društveni dom po mjeri stanovnika naselja

Udruga upravlja općinskom zgradom koju nazivaju 'Skeoge House' a koja ima recepciju, uredski prostor, računalu učionicu, učionicu za opće namjene, umjetnički i kulturni prostor te zajedničku kuhinju. Glavne usluge koje nudi njihov društveni dom uključuju „ručak klub“ za penziće, računalnu obuku, različite seminare i radionice za odrasle, mogućnosti zapošljavanja i stjecanja prakse preko državnih poticaja, aktivnosti zdravog života za muškarce, suradnja s drugim općinama u mirovnim procesima, projekti mladih, aktivnosti za poboljšanje zaštite okoliša, općinski vrt, ljetni program festivala i niz društvenih / rekreativnih aktivnosti tijekom godine.

Udruga također organizira javne skupove u cilju rješavanje problema u zajednici kada se oni pojave, aktivno surađuje s nizom lokalnih udruga, agencija i sl.

Zajednica koja brine o svakome

Na mjestu oronule općinske garaže u kojoj je udruga započela svoj rad, sada su lijepe društvene prostorije u kojima građani uče plesati, dolaze na gimnastiku, uče koristiti računala, imaju kreativne radionice, klub žena, klub mladih, klub seniora koji organiziraju zajedničke ručkove te nešto što me ponajviše iznenadilo, klub muškaraca! Naime, u sklopu društvenog doma gradi se men's shed, nešto bih ja prevela kao "muška alatnica" ili radišni klub muškaraca.

Kućica u kojoj će se muškarci družiti uz 'uradi sam' aktivnosti.

Članovi zajednice su aktivno sudjelovali u uređenju objekta, izgradnji ograde i sl. Muškarci ovdje mogu koristiti suvremene alate te, uz razgovor i druženje, stvarati korisne stvari za zajednicu. Oko zgrade je i vrt koji će uređivati muškarci iz zajednice, među kojima je puno bivših pripadnika vojnih i paravojnih postrojbi, bivših zatvorenika, oboljelih od PTSP-a, liječenih alkoholičara itd... S druge strane ograde je škola, a na ogradu su ugradili vrata tako da djeca mogu dolaziti i sudjelovati u povrtlarstvu. Sjajna ideja! Odmah sam pomislila kako bi bilo lijepo da naši ratni veterani imaju nešto slično.

Sportske aktivnosti u naselju

Udruga potiče zdrave stilove života pa su nedaleko od društvenog doma sagradili teretanu na otvorenom, outdoor gym. Moderne sprave, stručan trener i popularne cijene su mnoge stanovnike naselja privukli na vježbanje. Dok vježbate, ove ovakvim sprava možete napuniti svoj mobitel, slušati glazbu i sl... Također možete na displeyu pratiti svoj napredak u vježbanju.

Zelena teretana naselja Leafair

Dok sam bila tamo, oko društvenog doma su u širokom krugu gradili trim stazu. Naime, četvrt još uvijek nije potpuno sigurna i noge se žene ne usuđuju trčati ulicama, posebno noću. Na trim stazi će biti dobrodošle i sigurne jer je sve pod video nadzorom.

Iza kuća u naselju su ovakvi prolazi u kojima navečer nije ugodno prolaziti. Ili trčati.

Udruga je u naselju izgradila veliko sportsko igralište koje ima mrežu s kojom se lako podijeli na dva dijela. U trenutku moje posjete, igralište građanskog centra su koristile dvije skupine muškaraca. 

Veliko sportsko igralište mreža dijeli na dva dijela. Termini su stalno popunjeni.

Zajednica se zbilja trudi da mladima, koji su često nabrijani na sukobe, uključeni u vandalstva i napade na policiju, pruži alternativu. Izgradili su moderno igralište, a na ogradu stavili banere s likovima uspješnih lokalnih sportaša. Cilj je potaknuti mlade iz zajednice da u njima vide idole.

Zanimljivi su načini na koje se zajednica bori s vandalizmom mladih. Na primjer, odabrali su 4-5 vođa lokalnih bandi i educirali ih za zaštitare. Kupili su im uniformu, značke i onda zaposlili da rade na očuvanju sigurnosti naselja.

 Primjer mladima: Ogradu sportskog igrališta krase posteri lokalnih sportaša koji su ostvarili zapažene rezultate

Obzirom da članovi zajednice puno putuju na izlete, sportske i kulturne događaje, udruga je nedavno kupila kombi. Stanovnici naselja mogu jeftino zakupiti kombi s vozačem.

Kombi koriste članovi zajednice za zajedničke izlete

Priča o sjajnim rezultatima stanovnika naselja Leafair se nastavlja. Njehovog sam idejnog vođu, Petera McDonalda gnagradili licitiarskim srcem iz Hrvatske. S njim je na fotki jedna od mladih zaposlenika udruge koja je stvorila čudo u svojoj zajednici. Naravno, dogovorili sam buduću suradnju. Voljela bih da sve ovo vide predstavnici gradova, mjesnih odbora i gradskih četvrti iz Hrvatske. Vjerujem da bi se i oni s tog putovanja vratili drugačiji.

Peter McDonald, pokretač pozitivnih promjena u Leafairu, sa suradnicom

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.