hr HR en EN de DE

atelje logo 300 bijeli

svi grbovi bijeli 300

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

  • Vodič: Od registracije do rada udruge (2.dio - pravi posao tek počinje!)

    Nakon uvoda u kojem smo vam pokušali pomoći da odlučite želite li uopće osnovati udrugu, u prvom dijelu ovog vodiča pisali smo o tome što trebate znati korak po korak, kako bi započeo postupak registracije udruge. Ako mislite da ste ishodovanjem Rješenja o Read More
  • Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

    Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

    Udruga GRAK traži suradnike i suradnice, građane koji trebaju medijsku platformu za izražavanje kreativnog potencijala i zagovaranje svojih ideja i stavova. Uloga građana nije samo u konzumiranju medija, već da budu ravnopravni sudionici u stvaranju društveno korisnih medijskih sadržaja. Read More
  • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

    Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

    Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
  • 1
  • 2
  • 3

Volonteri su nam dali nadu spašavajući Petrinju, Sisak, Glinu...

Stanovnici Petrinje, Siska, Gline i brojnih okolnih mjesta vjerojatno nikada neće…

Zašto su glina i lončarstvo korisni i važni u razvoju djeteta?

Glina je bitan element u odrastanju djece. Uočeno je i dokazano koliko je neprocjenjivo…

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina…

Kućica od medenjaka, domaći gingerbread house

13 Pro 2015

Gingerbread house najpoznatiji je američki božićni kolač. Ta američka verzija kućice Ivice i Marice napravljena je od keksa s okusom đumbira, ukrašena bombonima, marshmallowima i želeima. Ako želite izraditi jestivu slikovnicu s kućicom od medenjaka, na pravom mjestu. Neka vam izrada ove kućice bude obiteljska zabava!

I vaša božićna kuća od medenjaka može izgledati ovako.I vaša božićna kuća od medenjaka može izgledati ovako.

Prije izrade gingerbread kućice potrebno napraviti i izrezati nacrt od papira. Nakon toga treba umijesiti tijesto, razvaljati ga, izrezati i ispeći. Ispod su šabloni po kojima možete izraditi svoju kuću od medenjaka. Klikom na sliku otvara se uvećani prikaz. Desnim klikom možete započeti preuzimanje. Sliku preuzmite i isprintajte. Po nacrtu kasnije izrežite tijesto. Tijesto razvaljajte što tanje.

RECEPT ZA TIJESTO

• 350 gr brašna (pola glatko, pola integralno)
• 30 gr maslaca ili margarina
• 3 žlice livadskog ili bagrem meda
• 1 jaje
• 6 žlica šećera
• 1 vanilin šećer ili 2 žličice arome vanilije
• prstohvat soli
• 0,5 vrečice praška za pecivo
• 1 žličica cimeta
• 1 žlica čokolade u prahu
• 1 žlica začina za medenjake: klinčić, muškatni orascic, đumbir
• naribana korica limuna/naranče

Pustite tijesto da odstoji u hladnjaku par sati ili preko noći.
Peći na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici, cca 10-12 min. Nemojte ih predugo peći, ne smiju se zapeći. Bolje da su manje pečeni jer će se nakon nekoliko dana pretvoriti u fino prhko tijesto.

Nakon pečenja se prelazi na vrlo osjetljivu fazu spajanja dijelova mješavinom šećera u prahu, bjelanjka i vode. U jednu manju šalicu šećera dodamo samo jednu žlicu vode. Toliko da dobijemo gustu, ali ipak tekuću smjesu koja će nakon "ljepljenja" vrlo brzo stvrdnuti. Ja sam ovu smjesu radila bez bjelanjka. Nakon par dana je dobila lijepu, bijelu boju.

Završenu kućiću ostavite sat-dva da se „ljepilo“ stegne, a onda možete krenuti u posljednju fazu ukrašavanja ogradicama, čovječuljcima, stablima ili cvijećem od medenjaka. Budite maštoviti!

MEDENA KUĆA - 1. dioMEDENA KUĆA - 1. dio

 

MEDENA KUĆA - 2. dioMEDENA KUĆA - 2. dio

Gradimo kuću! :-)

Kuća nakon spajanja dijelova izgleda ovako. Kao što vidite, nisam stavila dimnjak. Još malo ukrašavanja šlagom i to je to!

Gingerbread ili đumbirko. U Francuskoj ga zovu d'Epices, u njemačkoj Lebkuchen ili Pfefferkuchen. Po svemu sudeći, postoji širok spektar mogućih začina u medenjacima. Medenjaci se u njemačkoj proizvode još od 15 stoljeća, a u Francuskoj i ranije. Švedske su ga radovnice koristile za poboljšanje probave. Pekle su ga u bijeloj boji a potom oslikavale i ukrašavale prozore. U srednjovjekovnoj Engleskoj su vjerovali da ima ljekovita svojstva. Od ovakvih se medenjaka u nekim zemljama Europe pravi licitarsko srce, koje je znak dobrodošlice.

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.