hr HR en EN de DE

54plus web 300a

  • 1

Korisnici su dobili svoje prve predmete od terakote

Nakon mjesec dana obuke, korisnici su konačno dobili svoje radove radove nastale u…

Ručno oblikovanje gline, tehnika koju su koristili naši daleki preci

Ako nemate lončarsko kolo, opet se možete baviti lončarstvom. U projektu „Keramika 54+“…

Komentari zadovoljnih korisnika najbolje govore o kvaliteti online tečaja

Nakon par tjedana online obuke, gotovo svi su polaznici na broju! Na žalost, jedna nas je…

Vrućeeee!! Prvi radovi polaznika online tečaja "Keramika 54+"

Nakon dva tjedna online obuke, oblikovanja, ukrašavanja i sušenja predmeta od gline,…

Kada imaš godine i iskustvo, snalažljivost je očigledna!

Kada imaš dovoljno životnog iskustva, snalaziš se u svim situacijama. Polaznici tečaja…

Oduševljeni smo prvim radovima polaznika online tečaja keramike!

Kada smo nakon 16 sati online tečaja "Keramika 54+" preuzeli smo prve radove za sušenje i…

Najava radionica za nastavak online obuke "Keramika 54+"

Online tečaj "Keramika 54+" nastavljamo u dolje navedenim terminima. Na radionicama mogu…

Započeli smo online tečaj "Keramika 54+" za 22 polaznika

1. lipnja 2021. je započeo online tečaj za dvije skupine polaznika starijih od 55 godina.…

UVOD U KERAMIKU: Prvih 5 online keramičkih radionica

Od 1. lipnja 2021. započinjemo s online radionicama keramike za 22 korisnika koje smo…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

18 Ruj 2019

Službena stranica Granny Au Pair

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina pokrenula Granny Au Pair, agenciju za žene starije od 50 godina koja pronalazi posao dadilje širom svijeta. Napravila je globalnu online platformu preko koje spaja mlade obitelji i žene starije od 50 godina, zamjenske bake njihovoj djeci. Zvuči zanimljivo. Puno bolje od starenja u fotelji ispred TV-a, zar ne?

Sve je počelo radi neispunjenog sna

Na TED konferenciji glumica Jane Fonda je 2011. godine održala inspirativan govor o starenju. Između ostaloga, tamo je rekla:

- Starenje ne trebamo promatrati samo kao patologiju, već kao potencijal. I pogodite što? Taj potencijal nije samo za rijetke sretnike. Ispostavilo se da se većina ljudi starijih od 50 godina osjeća bolje, manje pati od stresa, manje je agresivna, manje napeta.

Michael HansenTe su riječi bile prvi okidač za 52-godišnju Njemicu Michaelu Hansen.

- Na TV-u sam znala gledati emisiju koja je pratila mlade Au Pair djevojke na njihovim putovanjima, rekla je Hansen za jedan intervju. - Željela sam otići u inozemstvo kad sam bila mlađa. Ali, tipično za moju generaciju, udala sam se rano i posvetila svojoj obitelji.

Inspirirana govorom Jane Fonda, ni ona starost nije doživjela kao patologiju, već kao potencijal:

- Dok sam gledala kako se mlađe djevojke bore s djecom i cjelokupnom situacijom u nečijoj obitelji, pomislila sam da bi starije žene, s malo više životnog iskustva i smirenosti, zapravo mogle pogodnije za takav posao. Zato sam osnovala Granny Au Pair.

Za Granny Aupair članstvo mjesečno trebate izdvojiti 29.90 eura kako bi mogli kontaktirati obitelji širom svijeta prijavljene na tu online spajalicu. Obitelji zamjenskoj baki nude besplatan smještaj, hranu, izlete i sl. Neke obitelji baki daju džeparac i financiraju i putne troškove. Na taj način osobe starije dobi mogu besplatno putovati u zemlje koje ih privlače, a istovremeno uživati u društvu djece i atmosferi mlade obitelji.

Stariji ste od 50 godina, volite djeci, imate slobodnog vremena i želite otputovati na par mjeseci u Veliku Britaniju, Švicarsku, Grčku, Japan, Sjedinjene Američke države, Ujedinjene Arapske Emirate ili neku drugu zemlju? Evo prilike!

Također možete sudjelovati u socijalnim projektima širom svijeta.

Više informacija doznajte na adresi https://www.granny-aupair.com.

Volontiranje mijenja percepciju starenja

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), aktivno starenje može poboljšati kvalitetu života kao i položaj pojedinca u društvu kroz sudjelovanje u nizu društvenih, ekonomskih ili kulturnih aktivnosti. Volontiranje povećava mentalno blagostanje starijih ljudi. Također ima potencijal pružiti razmjenu iskustava između generacija. A jedan od najboljih načina na koji starije osobe mogu pružiti pomoć mlađim generacijama je briga o djeci.

Unatoč tome, nisu sve bake dorasle tom zadatku. Hansen objašnjava: „Biti Au Pair ozbiljan je posao, a ne odmor gdje se možete žaliti na veličinu sobe, hranu ili vremenske prilike.“ Osim stručnosti, važno je imati hrabrost i fleksibilnost.

Društva trebaju razmišljati izvan dobnih ograničenja - za sada se seniori uglavnom tretiraju prema njihovom stereotipno unaprijed definiranom statusu. Inicijative poput Granny Au Pairs pokazuju da je starija dob puno više od dosadašnje dosadnjikave i neispirativne faze života. 

Neke obitelji financiraju i putne troškove zamjenskim bakama.

Borba s viznim politikama koje diskriminiraju starije osobe

Granny Aupair pokušava izmijeniti viznu politiku jer starije osobe nemaju mogućnost putovanja u inozemstvo s vizom za koju mlađe žene mogu lako podnijeti zahtjev. Dobna granica za au pair vizu je 25 - 30 godina, ovisno o državi. Radi toga starije osobe mogu putovati samo kao turisti, a maksimalno razdoblje boravka je ograničeno na 3-6 mjeseci. Granny Aupair čini napore promijeni ovu diskriminacijsku viznu politiku prema starijim osobama i ukine dobne granice s kojima se suočavaju. Tvrtka upozorava svjetske političare i medije na ovaj problem.


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.