hr HR en EN de DE

atelje logo 300 bijeli

 • Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Portal Grakni.HR traži suradnike koji imaju što napisati

  Udruga GRAK traži suradnike i suradnice, građane koji trebaju medijsku platformu za izražavanje kreativnog potencijala i zagovaranje svojih ideja i stavova. Uloga građana nije samo u konzumiranju medija, već da budu ravnopravni sudionici u stvaranju društveno korisnih medijskih sadržaja. Read More
 • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
 • Ruralnim razvojem do poželjnog života na selu

  Ruralnim razvojem do poželjnog života na selu

  Naročito zadnjih godina, pojam „ruralni razvoj“ postao je neizbježan u svim razvojnim programima i raznim strategijama, u službenimn i neslužbenim debatama raznih stručnjaka i nestručnjaka, pa i uz ispijanje kave subotom ujutro na nekoj šetnici ili špici. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Granny Au Pair – baka na službenom putu. Sada ili nikada!

Na Youtube videu sam slučajno vidjela reportažu o Njemici koja je prije 10-tak godina…

Kombinacija volontiranja i putovanja o kojem ste sanjali

Volontiranje u inozemstvu velik je životni izazov u bilo kojoj dobi. U bilo kojoj dobi, u…

Sudioničko upravljanje u kulturi

Vrlo mali broj ljudi unutar javnog sektora donosi odluke o umjetnosti i kulturi, mada su…

Dr. Tererai Trent - neustrašiva žena s kutijom punom snova

22 Lis 2018

Često pomislimo kako želimo previše i vjerujemo da naše sanjerenje o nekom boljem životu nije ostvarivo. Neka nam ova istinita priča bude inspiracija i poticaj da ustrajemo u svojim snovima.

Tererai Trent, žena koja svojom životnom pričom motivira mnogeTererai Trent, žena koja svojom životnom pričom motivira mnoge

Tererai Trent se rodila u nekon selu u Zimbabveu, tamo negdje oko 1965. Njen je otac smatrao da su dečaci za školu, a devojčice za udaju, pa ju nije slao u školu. Ona je svejedno naučila čitati i pisati pa je potajno radila domaće zadaće svog brata. U jedanaestoj godini otac ju je odlučio udati, u zamjenu za kravu.

Snovi zapečaćeni u kutiji

Imala je 22 godine, muža koji ju je tukao i 5-ero djece kada je u njihovo siromašno selo došla aktivistica humanitarne organizacije Heifer International  i pitala žene o čemu maštaju. Što žele od svog života? Tererai je šutjela, a aktivistica ju je pogledala i rekla:

- Mlada ženo, zašto si tako tiha? Koji su tvoji snovi?

- Želim otići u Ameriku, želim studirati, magistrirati i postati doktor znanosti.

Humanitarku je njen odgovor oduševio pa joj je rekla nešto što je zauvijek promijenilo život mlade majke:
- Ako vjeruješ u svoje snove, oni su ostvarivi.

Tererai je nakon toga svoje snove napisala na papir i stavila ih u limenu kutiju koju je zakopala u zemlju, pod velikim kamenom.

Od polupismene seljanke do studija na američkom veleučilištu

Kasnije ju je ista međunarodna humanitarna organizacija angažirala da bude neka vrsta seoske koordinatorice i za to su su joj dali mali honorar. Ona je te novce potrošila na školovanje pa je završila osnovnu i srednju školu. S diplomom srednje škole u rukama, postala je neustrašiva. Uvečer bi djecu spremila na spavanje, a onda bi na svijetlu svijeće učila matematiku i engleski.

U 30-toj godini su ju primili na studij u Americi. Muž je pristao da ode i povede djecu jer je i on želio s njima u Ameriku, mada ju je i dalje tukao radi ideja o školovanju. Humanitarci su im kupili karte, njena je majka prodala kravu, susjedi su prodali koze i tako su sakupili novce za put.

Istinita priča o djevojčici s velikim snovima. Autorica je svojom knjigom motivirala čitatelje širom svijeta.

Ono što je trebalo da bude san, postalo je noćna mora. Živjeli su prikolici, bez novaca, gladni. Ona je uz studij radila na 4 mjesta, a hranu je sakupljala iz kontejnera obližnjih trgovina s voćem i povrćem. Muž ju je i dalje tukao, ali ona od studija nije odustala.

Kako nije imala novaca, kasnila je s uplatama pa joj je fakultet trebao uskratiti pravo na studij. Njeni profesori i kolege pokreću akciju, skupljaju novac i tako joj osiguraju nastavak školovanja. Novi prijatelji u Americi njenoj obitelji diskretno dostavljaju hranu pred vrata prikolice u kojoj su živjeli.

Muž je bio sve više ljubomoran i ljut radi njezinog uspjeha, pa ju je sve više tukao. Tererai je bila na rubu da odustane, ali onda bi se sjetila koliko je daleko otišla od one žene koja je imala san da studira u Americi. Limena je kutija čuvala njene snove.

Fakultet je prijavio njenog supruga radi nasilničkog ponašanja i vlasti ga potom eksportuju natrag u Zimbabve. Tererai je s djecom ostala u Americi, diplomirala i onda se vratila u Zimbabve. Muž joj je u mešuvremenu obolio od AIDS-a i Tererai je brinula o njemu do smrti. Onda je otkopala svoju kutiju, pročitala svoje davno zapisane snove i vratila se u Ameriku, da nastavi studij tamo gdje je stala.

Ja nisam žrtva, ja sam dio rješenja i odbijam da me definira prošlost i da trenutne prepreke definiraju moj uspjeh.

Borac za prava žena i kvalitetno obrazovanje za svu djecu

Sa odličnim je ocenama magistrirala, a kasnije je obranila i doktorat. Žena iz sela bez struje i vode, s limenom kutijom punom snova, postala je dr Tererai Trent. Željela se vratiti u svoje selo i tamo poticati obrazovanje djece. Počela je sakupljati novac ali nije bila baš uspješna u tome sve dok za nju nije čula Oprah WinfreyPozvala ju u svoju emisiju i donirala 1,5 milijun dolara za škole u Zumbabveu.

Dr. Tererai Trent je otvorila 11 škola i osigurala edukaciju za više od 6000 djece. Kao humanitarka i motivacijska govornica nastavila je zagovarati edukaciju i vjeru u sebe.

Tererai se vratila u svoje selo odakle je krenula zagovarati pravo na obrazovanje djeceTererai se vratila u svoje selo odakle je krenula zagovarati pravo na obrazovanje djece


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica.
Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.