atelje logo 300 bijeli

  • 1

CAMINO BANOVINA 4. dan: Glina – Topusko (19 km)

Zadnji dan rute Camino Banovina započinje u Glini. Ovdje je vojni kadet Josip Runjanin…

CAMINO BANOVINA 3. dan: Prnjavor Čuntićki - Glina (20 km)

Kada one koji su prehodali Camino Banovina pitate koji im je dio rute najljepši, dobit…

CAMINO BANOVINA 2. dan: Petrinja - Prnjavor Čuntićki (19 km)

Drugi dan Camino Banovine pravi je Camino dan. To znači, očekuje vas izazov, 20-tak…

CAMINO BANOVINA 1. dan: Sisak-Petrinja 16 km

Na samo sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Sisak, jedno od najstarijih naselja…

Camino Banovina - ruta koju možete prehodati u četiri dana

U mrežu europskih Camino puteva uvrštena nova dionica hrvatskog Camina – „Camino…

Volonteri u keramičkom ateljeu Petrinja

Keramički atelje Petrinja smješten je u jednom od kontejnera u volontersko-stambenom…

Održali smo prvu keramičku radionicu u kontejnerskom naselju

Na današnjoj radionici u kontejnerskom naselju smo uz pomoć izvaljanih traka (crvića)…

Najava radionice: Keramika za početnike

Veseli nas što možemo nastaviti organizaciju keramičkih radionica koje smo u Petrinji…

Zima u keramičkom ateljeu uz pomoć JANAF-a

Zahvaljujući donaciji JANAF-a keramički atelje ove zime nastavlja s radom! JANAF nam je…

Socijalna zadruga ‘Prijateljica’ iz Metkovića

10 Pro 2015

Udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom, kao i brojne druge u Hrvatskoj, suočavaju se iz godine u godinu činjenicom da je sve manje državnih proračunskih sredstava i natječaja pojedinih Ministarstava kojima mogu financirati svoje djelovanje. Jedan od načina samofinanciranja i na taj način opstanka Udruga je socijalno poduzetništvo.

Proizvodi udruge Prijatelj

U dolini Neretve tako je još prije pet godina u Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj Metković rođena ideja i program održivog zapošljavanja te uključivanja osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina u proizvodnju kvalitetnih i traženih proizvoda. Njih 11 osoba s invaliditetom iz Udruge „Prijatelj“ osnovalo je 2011. godine socijalnu zadrugu „PRIJATELJICA - SOCIJALNA ZADRUGA“Metković koja se danas bavi izradom suvenira i recikliranih svijeća.

Ante Puljević, predsjednik udruge Prijatelj iz MetkovićaIdeja o usluzi i proizvodu koje će Zadruga Prijateljica plasirati rodila se još godinama prije, ističe Ante Puljević, predsjednik Udruge: „Još 2005. godine obilježavali smo Spomen dan na Vukovar i tada se rodila ideja da slijedeće 2006. godine proizvedemo sami svijeće-lampione koje bi zapalili u Gradu. Tako smo počeli sa obradom parafina. Kad je u pitanju gips nabavili smo kalupe i počeli izlijevati i ukrašavati razne figure i razvili cijelu izradu figura,od izrade uzoraka,kalupa i umnožavanja“. Od gline i gipsa danas se u Zadruzi izrađuju suveniri dalmatinskog i neretvanskog podneblja te vjerski motivi za obližnje Međugorje. A svijeće - lampione nekoliko posljednjih godina u Zadruzi izrađuju za akciju „Moje svjetlo za moj Vukovar“ te prodaju diljem Hrvatske.

Zadruga „Prijateljica“ svijetli je primjer uključivanja osoba s invaliditetom u tržište rada. Danas zapošljavaju šest osoba s invaliditetom i zahvaljujući ispravno uloženim sredstvima koja su im odobrena na natječajima u Ministarstvima Vlade Republike Hrvatske, danas raspolažu s opremom i strojevima za rad vrijednim preko 2 000 000 kuna. Pored toga ne žale ulagati u ljudske potencijale, te su prisutni na mnogim edukativnim radionicama, što im se mnogostruko vraća. „Ne čekamo događaje, mi događaje provociramo“- poručuje Puljević.

„Namjeravamo u skoroj budućnosti nabaviti strojeve za graviranje i printanje i tako obogatiti ponudu“... ističe Puljević i naglašava kako su poteškoće s kojima se susreću vezane uglavnom za plasman jer im je teško nositi se s proizvodnjom i uvozom sličnih proizvoda iz Kine. Uglavnom rade po narudžbi i manje serije pa se uglavnom sva roba i proda.

Umrežavanje kao budućnost socijalnog poduzetništva

Ante Puljević, predsjednik Udruge i nadzornog odbora Zadruge budućnost socijalnog poduzetništva vidi u umrežavanju svijetlih primjera zadruga i socijalnih poduzeća kojih uspješnih ima već nekoliko diljem Hrvatske.

„Osnovni problemi su plasman proizvoda i tu je rješenje stvaranje jednog udruženja kao što je CEDRA koje bi koordiniralo rad i pomoglo oko plasmana“ - ističe Puljević i dodaje kao savjet svim drugim udrugama koje planiraju pokrenuti poduzetništvo: „Kod bavljenja gospodarskom djelatnošću treba biti strpljiv i ići korak po korak da se ne izgubi samopouzdanje.“

Zaklada Neretvansko srce

Pozitivno u ovoj priči i hvale vrijedno je da se iz Udruge i Zadruge sav višak sredstava preraspodjeljuje u Zakladu Neretvansko srce, a prikupljena sredstva usmjeravaju se potrebitima, socijalno ugroženim osobama, osobama s invaliditetom, starim i nemoćnim osobama, studentima slabijeg imovinskog stanja te obiteljima s više djece. Hvale vrijedno je što i svaki zaposlenik Udruge i same Zadruge, uključujući i osobe s invaliditetom, s mjesečne plaće odvajaju stotinu kuna u Zakladu i na taj način šire solidarnost i među samim osobama s invaliditetom.

Tako su nedavno, početkom studenoga, Upraviteljica Zaklade Danijela Raić u pratnji članova Zakladnog odbora Marinom Mustapić i izvršnim direktorom Udruge “Prijatelj“ Nikolom Popovcem, posjetili Sisak, Petrinju i Zagreb, točnije Udrugu osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Specijalnu bolnicu za djecu s poteškoćama u rastu i razvoju Goljak.
„Nakon pet dana prikupljanja voća na području doline Neretve, krenuli smo u subotu rano ujutro s punim srcima i s 430 kg mandarina, kivija i limuna. Ovim putem zahvaljujem se tvrtkama Vagros, Agrofruktus, Božo promet, Frigobonsai te mnogobrojnim obiteljima. Na samu incijativu došli smo spontano, odnosno, nismo se nadali ovolikoj donaciji građana. Udruga u Petrinji brine se za preko 200 svojih članova, a imaju svoja sjedišta u Glini, Novskoj, Sisku i Petrinji. Bolnica Goljak može primiti preko 40 djece na smještaj zajedno s roditeljem. Na oba mjesta smo jako lijepo primljeni te naravno dogovorili da će se ova humanitarna akcija provesti i sljedeće godine“ – kazala je upraviteljica Zaklade Danijela Raić.

Predstavnici udruge Prijatelj i Petrinji. Donijeli su prijateljstvo, radost i ruke pune mandarina, kivija i limuna

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.