hr HR en EN de DE

54plus web 300a

 • Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pristup informacijama: Građani imaju pravo znati!

  Pravo na pristup informacijama jedno je od temeljnih ljudskih prava, doprinosi sprječavanju zloporabe i korupcije te predstavlja izazov za stvaranje odgovornije javne uprave. Dostupnost informacijama rezultira povećanjem povjerenja građana u nositelje vlasti i boljem vrednovanju rada javne uprave. Read More
 • Ruralnim razvojem do poželjnog života na selu

  Ruralnim razvojem do poželjnog života na selu

  Naročito zadnjih godina, pojam „ruralni razvoj“ postao je neizbježan u svim razvojnim programima i raznim strategijama, u službenimn i neslužbenim debatama raznih stručnjaka i nestručnjaka, pa i uz ispijanje kave subotom ujutro na nekoj šetnici ili špici. Read More
 • 1
 • 2
 • 3

UVOD U KERAMIKU: Prvih 5 online keramičkih radionica

Od 7. lipnja 2021. započinjemo s online radionicama keramike za 20 korisnika koje smo…

Prijavi se na besplatan online tečaj u sklopu projekta Keramika 54+

Tražite zabavnu i novu kreativnu aktivnost? Jeste li ikad pokušali sami izraditi predmet…

Izrada keramike je opuštajuća i smirujuća aktivnost

Izrada keramike za osobe srednje i starije životne dobi daje priliku za smirenje jer ćete…

Oglašavanje udruge na Facebooku. Ne čekaj. Kreni.

Facebook je jedna od najpopularnijih platformi za oglašavanje jer nam nudi mogućnost…

Volonteri su nam dali nadu spašavajući Petrinju, Sisak, Glinu...

Stanovnici Petrinje, Siska, Gline i brojnih okolnih mjesta vjerojatno nikada neće…

Zašto su glina i lončarstvo korisni i važni u razvoju djeteta?

Glina je bitan element u odrastanju djece. Uočeno je i dokazano koliko je neprocjenjivo…

Izazov i prilika za razvoj: Upravljanje udrugom u vrijeme korona virusa

Upravo proživljavamo ono što nikada do sada nismo: COVID-19 nastavlja širiti i utjecati…

OTVORENI KERAMIČKI ATELJE, projekt rođen u petrinjskom blatu

Prije nego vam predstavimo naš novi projekt „Otvoreni keramički atelje“ koji se…

Globalno izvješće o tehnologijama nevladinih organizacija

Osam od deset neprofitnih organizacija širom svijeta ima web stranicu, jedan je od…

Socijalna zadruga ‘Prijateljica’ iz Metkovića

10 Pro 2015

Udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom, kao i brojne druge u Hrvatskoj, suočavaju se iz godine u godinu činjenicom da je sve manje državnih proračunskih sredstava i natječaja pojedinih Ministarstava kojima mogu financirati svoje djelovanje. Jedan od načina samofinanciranja i na taj način opstanka Udruga je socijalno poduzetništvo.

Proizvodi udruge Prijatelj

U dolini Neretve tako je još prije pet godina u Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj Metković rođena ideja i program održivog zapošljavanja te uključivanja osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina u proizvodnju kvalitetnih i traženih proizvoda. Njih 11 osoba s invaliditetom iz Udruge „Prijatelj“ osnovalo je 2011. godine socijalnu zadrugu „PRIJATELJICA - SOCIJALNA ZADRUGA“Metković koja se danas bavi izradom suvenira i recikliranih svijeća.

Ante Puljević, predsjednik udruge Prijatelj iz MetkovićaIdeja o usluzi i proizvodu koje će Zadruga Prijateljica plasirati rodila se još godinama prije, ističe Ante Puljević, predsjednik Udruge: „Još 2005. godine obilježavali smo Spomen dan na Vukovar i tada se rodila ideja da slijedeće 2006. godine proizvedemo sami svijeće-lampione koje bi zapalili u Gradu. Tako smo počeli sa obradom parafina. Kad je u pitanju gips nabavili smo kalupe i počeli izlijevati i ukrašavati razne figure i razvili cijelu izradu figura,od izrade uzoraka,kalupa i umnožavanja“. Od gline i gipsa danas se u Zadruzi izrađuju suveniri dalmatinskog i neretvanskog podneblja te vjerski motivi za obližnje Međugorje. A svijeće - lampione nekoliko posljednjih godina u Zadruzi izrađuju za akciju „Moje svjetlo za moj Vukovar“ te prodaju diljem Hrvatske.

Zadruga „Prijateljica“ svijetli je primjer uključivanja osoba s invaliditetom u tržište rada. Danas zapošljavaju šest osoba s invaliditetom i zahvaljujući ispravno uloženim sredstvima koja su im odobrena na natječajima u Ministarstvima Vlade Republike Hrvatske, danas raspolažu s opremom i strojevima za rad vrijednim preko 2 000 000 kuna. Pored toga ne žale ulagati u ljudske potencijale, te su prisutni na mnogim edukativnim radionicama, što im se mnogostruko vraća. „Ne čekamo događaje, mi događaje provociramo“- poručuje Puljević.

„Namjeravamo u skoroj budućnosti nabaviti strojeve za graviranje i printanje i tako obogatiti ponudu“... ističe Puljević i naglašava kako su poteškoće s kojima se susreću vezane uglavnom za plasman jer im je teško nositi se s proizvodnjom i uvozom sličnih proizvoda iz Kine. Uglavnom rade po narudžbi i manje serije pa se uglavnom sva roba i proda.

Umrežavanje kao budućnost socijalnog poduzetništva

Ante Puljević, predsjednik Udruge i nadzornog odbora Zadruge budućnost socijalnog poduzetništva vidi u umrežavanju svijetlih primjera zadruga i socijalnih poduzeća kojih uspješnih ima već nekoliko diljem Hrvatske.

„Osnovni problemi su plasman proizvoda i tu je rješenje stvaranje jednog udruženja kao što je CEDRA koje bi koordiniralo rad i pomoglo oko plasmana“ - ističe Puljević i dodaje kao savjet svim drugim udrugama koje planiraju pokrenuti poduzetništvo: „Kod bavljenja gospodarskom djelatnošću treba biti strpljiv i ići korak po korak da se ne izgubi samopouzdanje.“

Zaklada Neretvansko srce

Pozitivno u ovoj priči i hvale vrijedno je da se iz Udruge i Zadruge sav višak sredstava preraspodjeljuje u Zakladu Neretvansko srce, a prikupljena sredstva usmjeravaju se potrebitima, socijalno ugroženim osobama, osobama s invaliditetom, starim i nemoćnim osobama, studentima slabijeg imovinskog stanja te obiteljima s više djece. Hvale vrijedno je što i svaki zaposlenik Udruge i same Zadruge, uključujući i osobe s invaliditetom, s mjesečne plaće odvajaju stotinu kuna u Zakladu i na taj način šire solidarnost i među samim osobama s invaliditetom.

Tako su nedavno, početkom studenoga, Upraviteljica Zaklade Danijela Raić u pratnji članova Zakladnog odbora Marinom Mustapić i izvršnim direktorom Udruge “Prijatelj“ Nikolom Popovcem, posjetili Sisak, Petrinju i Zagreb, točnije Udrugu osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Specijalnu bolnicu za djecu s poteškoćama u rastu i razvoju Goljak.
„Nakon pet dana prikupljanja voća na području doline Neretve, krenuli smo u subotu rano ujutro s punim srcima i s 430 kg mandarina, kivija i limuna. Ovim putem zahvaljujem se tvrtkama Vagros, Agrofruktus, Božo promet, Frigobonsai te mnogobrojnim obiteljima. Na samu incijativu došli smo spontano, odnosno, nismo se nadali ovolikoj donaciji građana. Udruga u Petrinji brine se za preko 200 svojih članova, a imaju svoja sjedišta u Glini, Novskoj, Sisku i Petrinji. Bolnica Goljak može primiti preko 40 djece na smještaj zajedno s roditeljem. Na oba mjesta smo jako lijepo primljeni te naravno dogovorili da će se ova humanitarna akcija provesti i sljedeće godine“ – kazala je upraviteljica Zaklade Danijela Raić.

Predstavnici udruge Prijatelj i Petrinji. Donijeli su prijateljstvo, radost i ruke pune mandarina, kivija i limuna

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.