hr HR en EN de DE

54plus web 300a

  • 1

Treća skupina polaznika započinje online tečaj keramike

Danas je svoju lončarsku avanturu započela nova skupina polaznika tečaja "Keramika 54+"

Radio emisija projekta "Keramika 54+" na Petrinjskom radiju

U polusatnoj radio emisiji koja je emitirana 12.11.2021 na Petrinjskom radiju su…

Prijavi se na besplatan online tečaj "Keramika 54+"

Tražite zabavnu i novu kreativnu aktivnost? Jeste li ikad pokušali sami izraditi predmet…

VIDEO: Provjerili smo, tečaj keramike usrećuje ljude

Za 30 osoba starijih od 54 godine s područja Sisačko-moslavačke županije organiziramo…

Rujanski radovi nastali u sklopu projekta Keramika 54+

Dug je put od grumena gline do završenog keramičkog predmeta. Na tom se putu puno nauči.…

VIDEO: Prednosti online učenja za osobe starije od 54 godine

Pitali smo korisnike starije od 54 godine iz Sisačko-moslavačke županije zašto su se…

Ljeto puno zanimljivih izazova za polaznike online tečaja

Na online radionicama keramike svi polaznici dobiju isti zadatak. Ovog su ljeta to bile…

Ljetni izazovi: kako izraditi soljenku ili kasicu prasicu?

Ljeto je, vruće je ali online tečaj keramike ništa ne može zaustaviti. Kada idu na odmor,…

VIDEO: Zavirite u online tečaj keramike za osobe starije od 54 godine

Zanima li vas kako izgleda online tečaj keramike za osobe starije od 54 godine? Zavirite…

Socijalna zadruga ‘Prijateljica’ iz Metkovića

10 Pro 2015

Udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom, kao i brojne druge u Hrvatskoj, suočavaju se iz godine u godinu činjenicom da je sve manje državnih proračunskih sredstava i natječaja pojedinih Ministarstava kojima mogu financirati svoje djelovanje. Jedan od načina samofinanciranja i na taj način opstanka Udruga je socijalno poduzetništvo.

Proizvodi udruge Prijatelj

U dolini Neretve tako je još prije pet godina u Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj Metković rođena ideja i program održivog zapošljavanja te uključivanja osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina u proizvodnju kvalitetnih i traženih proizvoda. Njih 11 osoba s invaliditetom iz Udruge „Prijatelj“ osnovalo je 2011. godine socijalnu zadrugu „PRIJATELJICA - SOCIJALNA ZADRUGA“Metković koja se danas bavi izradom suvenira i recikliranih svijeća.

Ante Puljević, predsjednik udruge Prijatelj iz MetkovićaIdeja o usluzi i proizvodu koje će Zadruga Prijateljica plasirati rodila se još godinama prije, ističe Ante Puljević, predsjednik Udruge: „Još 2005. godine obilježavali smo Spomen dan na Vukovar i tada se rodila ideja da slijedeće 2006. godine proizvedemo sami svijeće-lampione koje bi zapalili u Gradu. Tako smo počeli sa obradom parafina. Kad je u pitanju gips nabavili smo kalupe i počeli izlijevati i ukrašavati razne figure i razvili cijelu izradu figura,od izrade uzoraka,kalupa i umnožavanja“. Od gline i gipsa danas se u Zadruzi izrađuju suveniri dalmatinskog i neretvanskog podneblja te vjerski motivi za obližnje Međugorje. A svijeće - lampione nekoliko posljednjih godina u Zadruzi izrađuju za akciju „Moje svjetlo za moj Vukovar“ te prodaju diljem Hrvatske.

Zadruga „Prijateljica“ svijetli je primjer uključivanja osoba s invaliditetom u tržište rada. Danas zapošljavaju šest osoba s invaliditetom i zahvaljujući ispravno uloženim sredstvima koja su im odobrena na natječajima u Ministarstvima Vlade Republike Hrvatske, danas raspolažu s opremom i strojevima za rad vrijednim preko 2 000 000 kuna. Pored toga ne žale ulagati u ljudske potencijale, te su prisutni na mnogim edukativnim radionicama, što im se mnogostruko vraća. „Ne čekamo događaje, mi događaje provociramo“- poručuje Puljević.

„Namjeravamo u skoroj budućnosti nabaviti strojeve za graviranje i printanje i tako obogatiti ponudu“... ističe Puljević i naglašava kako su poteškoće s kojima se susreću vezane uglavnom za plasman jer im je teško nositi se s proizvodnjom i uvozom sličnih proizvoda iz Kine. Uglavnom rade po narudžbi i manje serije pa se uglavnom sva roba i proda.

Umrežavanje kao budućnost socijalnog poduzetništva

Ante Puljević, predsjednik Udruge i nadzornog odbora Zadruge budućnost socijalnog poduzetništva vidi u umrežavanju svijetlih primjera zadruga i socijalnih poduzeća kojih uspješnih ima već nekoliko diljem Hrvatske.

„Osnovni problemi su plasman proizvoda i tu je rješenje stvaranje jednog udruženja kao što je CEDRA koje bi koordiniralo rad i pomoglo oko plasmana“ - ističe Puljević i dodaje kao savjet svim drugim udrugama koje planiraju pokrenuti poduzetništvo: „Kod bavljenja gospodarskom djelatnošću treba biti strpljiv i ići korak po korak da se ne izgubi samopouzdanje.“

Zaklada Neretvansko srce

Pozitivno u ovoj priči i hvale vrijedno je da se iz Udruge i Zadruge sav višak sredstava preraspodjeljuje u Zakladu Neretvansko srce, a prikupljena sredstva usmjeravaju se potrebitima, socijalno ugroženim osobama, osobama s invaliditetom, starim i nemoćnim osobama, studentima slabijeg imovinskog stanja te obiteljima s više djece. Hvale vrijedno je što i svaki zaposlenik Udruge i same Zadruge, uključujući i osobe s invaliditetom, s mjesečne plaće odvajaju stotinu kuna u Zakladu i na taj način šire solidarnost i među samim osobama s invaliditetom.

Tako su nedavno, početkom studenoga, Upraviteljica Zaklade Danijela Raić u pratnji članova Zakladnog odbora Marinom Mustapić i izvršnim direktorom Udruge “Prijatelj“ Nikolom Popovcem, posjetili Sisak, Petrinju i Zagreb, točnije Udrugu osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Specijalnu bolnicu za djecu s poteškoćama u rastu i razvoju Goljak.
„Nakon pet dana prikupljanja voća na području doline Neretve, krenuli smo u subotu rano ujutro s punim srcima i s 430 kg mandarina, kivija i limuna. Ovim putem zahvaljujem se tvrtkama Vagros, Agrofruktus, Božo promet, Frigobonsai te mnogobrojnim obiteljima. Na samu incijativu došli smo spontano, odnosno, nismo se nadali ovolikoj donaciji građana. Udruga u Petrinji brine se za preko 200 svojih članova, a imaju svoja sjedišta u Glini, Novskoj, Sisku i Petrinji. Bolnica Goljak može primiti preko 40 djece na smještaj zajedno s roditeljem. Na oba mjesta smo jako lijepo primljeni te naravno dogovorili da će se ova humanitarna akcija provesti i sljedeće godine“ – kazala je upraviteljica Zaklade Danijela Raić.

Predstavnici udruge Prijatelj i Petrinji. Donijeli su prijateljstvo, radost i ruke pune mandarina, kivija i limuna

 


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.