Nitko ne bi trebao trpjeti nasilje. Vjeruj, ne trebaš ni ti!

25 Stu 2016

Međunarodna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" počinje danas Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca, Međunarodnim danom ljudskih prava.

Hrvatska obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene - supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.Hrvatska obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene - supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

Sestre Mirabal 

Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog u znak sjećanja na sestre Mirabal – Patriu, Dédé, Minervu i Mariu Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo, 1960. godine a koje su djelovale pod imenom Las Mariposas (Leptiri) kao političke aktivistkinje, dok su kasnije postale vidljiv simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla. Upravo zbog svojih revolucionarnih aktivnosti, borbe za pravdu i demokraciju, uhićivane su nekoliko puta. Kada su 25. studenog 1961. godine išle u posjetu svojim muževima u zatvor, uhvatila ih je Trujillova policija. Nedugo nakon toga zadavili su ih, a njihova su tijela pronađena polomljenih kostiju.

O sestrama Mirabal napisane su knjige, opjevane su u pjesmama, a njihove su stvari izložene u Nacionalnom muzeju povijesti i zemljopisa. Godine 2001. snimljen je film prema noveli In the Time of the Butterflies, sa Selmom Hayek u ulozi Minerve i Edwardom Jamesom Olmosom kao Trujillom.

Mali broj žena se odluči prijaviti nasilnika

Danas se nasilje nad ženama događa u raznim aspektima i obuhvaća narušavanje raznih društvenih, građanskih, političkih, ekonomskih i kulturnih prava žena. Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70% slučajeva ubojstava žena u svijetu, izvršioci bili upravo njihovi partneri.

Neosviještenost i neprepoznavanje nasilja, kao i mišljenje da su određeni oblici nasilnog ponašanja 'normalni' dio svake veze može dovesti do toga da žene toleriraju rizične, nasilne veze i da ne nalaze dovoljno razloga za prekid.

Predstavnici nevladinih organizacija ističu kako vrlo mali broj žena odluči prijaviti nasilnika. Istraživanja pokazuju kako žene trpe nasilje i po 10 do 15 godine prije nego što konačno odluče potražiti pomoć. Strašno je da većina nasilja i dalje ostaje neregistrirana. O ozbiljnosti ovog problema, govori i činjenica da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena!

Nasilje nad ženama, osim što predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, ostavlja stravične posljedice, uništava psihu i stvara osjećaj manje vrijednosti. Nasilje nad ženama se ne događa samo u vidu fizičkog, nego i kroz razne druge oblike maltretiranja kao što su vrijeđanje, prijetnje, uništavanje reputacije, ucjenjivanje i seksualna eksploatacija, što često ne ostavlja ženama drugog prostora osim da se povinuju željama svojih zlostavljača.

Žene, ipak, šute.

Šute od straha i stida, zbog materijalne ovisnosti, nerijetko kriveći same sebe, pravdajući postupke nasilnika koji se nad njima iživljavaju.
Znate li da svi možemo ukazivati na ovaj problem, u mnogim zemljama žene organiziraju i otvorile su skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji, tu prednjače naravno ženske udruge i organizacije koje, pokušavaju pridonijeti boljoj zakonskoj zaštiti i jačanju društvene svijesti o problemu nasilja nad ženama i djecom u obitelji i društvu.

Pomoć u Sisačko-moslavačkoj županiji možete potražiti na besplatni SOS telefon za žene žrtve nasilja 044/888 888 u Centru ta žene ADELA .
SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja 01/481 3999

Ako ste žrtve nasilja, ne čekajte i potražite pomoć! Nitko ne bi trebao trpjeti nasilje, pa tako ni Vi. Žene izborite se za sebe i stanite tomu na kraju dok još nije prekasno!


Grakni.HR koristi kolačiće kako bi vam osigurali bolju funkcionalnost stranica. Odaberite gumb za više informacija ili „Prihvaćam“ za nastavak pregleda i korištenja stranica.
Više informacija Prihvaćam